Jubileum Historische Vereniging Tynaarlo

Assen

De organisatie: ,,Op 16 december bestond onze Historische Vereniging 20 jaar. Het bestuur wilde deze dag niet onopgemerkt voorbij laten gaan en nodigde de leden uit voor een gezellige avond met een hapje en drankje, een winters buffet en een optreden van het muzikale Duo Wijsheid.

Voorzitter Fenno Scheeringa opende de avond en haalde nog even wat herinneringen op aan de afgelopen 20 jaar. Na een hapje en drankje stond er een heerlijk winters buffet voor ons klaar in café Centraal te Tynaarlo. “Het is dik in orde” en “wat is het allemaal lekker, hè” hoorde je dan. Na een kopje koffie gingen we naar het zaaltje met toneel, waar Duo Wijsheid hun apparatuur al had opgebouwd. Deze twee mannen hebben ons een gezellige avond bezorgd met muziek en liedjes uit de 20e eeuw. Van alles passeerde de revue en het was een feest van herkenning van oude liedjes, die iedereen wel kende. Veel liedjes werden spontaan meegezongen en van mooie melodieën werd zichtbaar genoten. Bij veel liedjes hadden ze ook achtergrondinformatie, wat ze op een leuke manier brachten. De oudste melodie, die ze hebben gespeeld , was uit 1875 en heette “Dreamland”. Deze melodie is ooit bedacht door de vrouw van een predikant in Amerika. Tijdens het voorbereiden van zijn preek verzocht hij zijn vrouw om hem even alleen te laten. Die keer pakte ze haar gitaar en ging in de tuin wat improviseren en zo is “Dreamland” ontstaan. Later is deze melodie door veel andere artiesten gebruikt, waaronder bijv. Paul de Leeuw met “Droomland”."

Auteur

Albert-Jan Garama