Assenaren goud bij de Nederlandse kampioenschapen Ice Carving

Assen

Dit jaar vond voor de twaalfe keer het Nederlands Kampioenschap ‘Ice Carving’ plaats in het centrum van Heerlen. Twintig teams streden om de felbegeerde titel voor het creëren van ijssculpturen.

Vanaf half tien tot vijf uur in de namiddag zijn het kunstenaarsduo, Erik van de Leur en Jeroen Boersma uit Assen aan het strijden geweest voor de zeer begeerde titel van Nederlands kampioen. Ze zijn aan het zagen, snijden, kerven en bikken geweest om uit vijf blokken transparant ijs een hoogst artistieke creatie vorm te geven. “Het was met 10 graden geen koud kunstje. We hadden de lat hoog gelegd in het ontwerp, ons zo goed mogelijk voorbereid en hebben keihard gewerkt. Dat heeft heel goed voor ons uitgepakt! Vorig jaar hadden we de 2e plaats, en nu is het gelukt goud!", vertellen Erik van de Leur en Jeroen Boersma trots. Lang konden de deelnemers overigens niet genieten van hun ijskunstwerken, een grote vrachtwagen voerde het geheel snel af. ‘Het is tien graden buiten. Dan smelt zo’n sculptuur razendsnel. En je wilt het niet meemaken als zo’n stuk ijs van honderd kilo plots omvalt.’ Lachend: ‘Gelukkig hebben we de foto’s nog.’ Het beeld van een ontwakende vlinder wist de vakjury unaniem te overtuigen. Foto Erik van de Leur (links) Jeroen Boersma (rechts)

Auteur

Albert-Jan Garama