Drents Archief vertoont nogmaals de oudste film van Drenthe

ASSEN

Op veler verzoek haalt het Drents Archief in Assen, tijdens de laatste weken van het jaar, nogmaals de oudste film van Drenthe van de plank. De opnames zijn gemaakt in 1927 en daarmee is deze film de oudste in de collectie van het archief.

Een filmploeg trok dat jaar de hele provincie door om het leven in Drenthe in beeld te brengen. Eerder dit jaar zag een recordaantal bezoekers de prachtige beelden van het leven in Drenthe. Dit is uw kans om deze unieke film (ook) te zien!

Bij de coöperatieve Landbouwersbond en Handelsvereeniging Ons Belang aan de Rolderstraat in Assen vinden aardappeltransporten plaats met paard en wagen en per vrachtwagen. In Zuidlaren loopt de scheper met zijn kudde en schepershond door het dorp. In Meppel liggen de vrachtschepen in de haven en is er bedrijvigheid van de fietsenfabriek van de Germaan.

In Zuidoost-Drenthe poseren bewoners voor een plaggenhut en in Witteveen zijn de nieuwe huizen voor de arbeiders in beeld gebracht. De auto met het oudste kenteken van Drenthe, D1, komt voorbij rijden in Diever. Dit was de automobiel van Commissaris van de Koningin mr. J.T. Homan.

In Coevorden verschijnen de leerlingen van verschillende opleidingen voor jongens en meisjes voor de camera. In Nieuw-Amsterdam zijn veenarbeiders bezig met de productie van turf. Een boer ploegt met twee ossen, maar de trekker heeft in 1927 ook al zijn intrede gemaakt. Op de eiermarkt in Hoogeveen is het een drukte van belang.

De opnames uit de hele provincie zijn van dinsdag 20 december tot en met vrijdag 30 december te zien in het Drents Archief in Assen. De film is tijdens openingstijden doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief en duurt ongeveer 45 minuten. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00-17.00 uur en vrijdag 10.00-13.00 uur. Woensdagmiddag 21 december is het Drents Archief om 15.30 uur gesloten. Vrijdagmiddag 23 december is de filmzaal van het Drents Archief speciaal geopend. De oudste film van Drenthe draait daar van 13.00-17.00 uur op groot scherm.


Auteur

Redacteur