Minder WW-uitkeringen verstrekt in Drenthe

Assen

Eind november telde Drenthe 13.731 WW-uitkeringen. UWV verstrekte minder nieuwe WW-uitkeringen dan in de voorgaande twee jaren in de maand november. Dit was vooral het geval in handel, uitzendbranche en zorg & welzijn.

Kansen zijn er zeker voor werkzoekenden, echter zien we bij zogenaamde kansberoepen een mismatch op de arbeidsmarkt. Bij- of omscholing is soms nodig, daarom organiseert UWV vandaag een scholingsmarkt om werkzoekenden op mogelijkheden hierin te wijzen. Het aantal nieuwe WW-uitkeringen nam deze maand in alle provincies af ten opzichte van november 2014 en november 2015. Het aanhoudend economisch herstel zorgt voor een trend waarin minder mensen een beroep hoeven te doen op een WW-uitkering. Ten opzichte van vorig jaar nam het aantal nieuwe WW-uitkeringen in Drenthe het meest af in de handel, uitzendbranche en zorg & welzijn. In de bijlage treft u de WW-cijfers uitgesplitst naar de gemeenten en per sector aan. Daling lopende WW-uitkeringen Eind november 2016 telde Drenthe 13.731 WW-uitkeringen. Dat is 5,5% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in november af met 400 uitkeringen (-2,8%). Ten opzichte van een jaar geleden verstrekte UWV in Drenthe 0,2% (22) minder WW-uitkeringen. In Nederland kwam het aantal WW-uitkeringen eind oktober uit op 409.545. Dat is 4,6% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 419.600. In de afgelopen maand daalde het aantal WW-uitkeringen landelijk met 2,4% (-10.055). Een jaar eerder telde Nederland 427.403 WW-uitkeringen. Daarmee daalde het aantal WW-uitkeringen in Nederland op jaarbasis met 4,2% (-17.858). Regionale verschillen In alle drie de noordelijke provincies daalde de WW in november én ten opzichte van een jaar eerder. De daling in Friesland was echter groter dan die in Groningen en Drenthe. Daar bleef het aantal WW-uitkeringen vrijwel gelijk. UWV verstrekte eind november in de provincie Groningen 14.793 WW-uitkeringen; 2,5% minder dan vorige maand. In Groningen bleef het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van afgelopen jaar vrijwel gelijk. Het aantal WW-uitkeringen in Friesland is in november met 1,1% gedaald naar 17.633. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Friesland sprake van een daling van 2,0%. Scholingsmarkt voor kansberoepen De economie herstelt en de arbeidsmarkt trekt aan. Om van die kansen te kunnen profiteren, kan scholing belangrijk zijn. Bepaalde beroepen zijn bijzonder kansrijk maar kunnen een bij- of omscholing vragen. UWV en gemeente Hoogeveen verzorgen daarom op 15 december van 13:00 uur tot 17:00 uur een scholingsmarkt op het Werkplein Zuidoost Drenthe. Op deze markt worden maar liefst 15 scholingstrajecten aangeboden voor in de techniek, tot beveiliger of helpende in de zorg in Duitsland. Voor de meeste trajecten geldt een betaald scholingstraject mét behoud van uitkering én uitzicht op een baan. tabel

Auteur

Albert-Jan Garama