Stichting Actie Roemenie: hoe een klein gebaar heel groot kan zijn

REGIO

,,De kerstdagen, tijd van lichtjes, gezellig samen zijn en omkijken naar elkaar, zijn weer in aantocht.

Ieder jaar proberen wij ook een klein beetje van deze kerstgedachte mee te geven aan zeer arme gezinnen in Roemenië. Door hun rond de kerstdagen een voedselpakket te brengen laten we hun zien dat ze er niet alleen voor staan. Een aantal jaar geleden kwamen wij een pakket brengen in het gezin van Andreea en Raoul. Zij wonen samen met drie kinderen in een klein lemen huisje (krotje) Raoul werkt zomers op uurbasis op het land, maar in de winter is er geen werk te vinden. De enige inkomsten is dan de 20 euro aan kinderbijslag. Dan is het lastig kiezen waar je dat aan uit geeft, hout voor de kachel of voedsel om aan je kinderen te geven. Toen we destijds vlak voor de kerstdagen bij hun waren, waren ze erg verdrietig. Hun 6 maand oude dochtertje Mihaela was overleden aan het RS virus. Ze waren wel naar het ziekenhuis gegaan maar het meisje was niet sterk genoeg waarschijnlijk door de ondervoeding. Kort daarna werd hun zoontje Bogdan ernstig ziek, ook hij bleek het RS virus te hebben. In het ziekenhuis kreeg hij de eerste acute zorg en werd toen weer naar huis gestuurd, met een recept voor antibiotica en pufjes. Omdat ouders geen vast werk hebben zijn ze niet verzekerd en word alleen noodhulp vergoed. De ouders zaten met de handen in het haar als ze de medicijnen zouden ophalen koste dat hun hele maandinkomen en dus de rest van de maand geen hout in de kachel en niets te eten. Op dat moment kwamen wij langs om het voedselpakket te brengen, wat waren ze daar blij mee!! Natuurlijk hebben wij ook gezorgd dat ze de medicijnen kregen. Ze wisten niet hoe ze ons moesten bedanken voor zoveel hulp. Terwijl wij alleen maar konden denken hoe onmenselijk het is dat je voor dit soort keuzes word gesteld terwijl je zo je best doet om iedere maand rond te komen. Later hoorden we dat Bogdan zich weer beter begon te voelen door de antibiotica. Iedere keer dat we weer bij hun komen hebben ze het nog over dat hun zoontje er bijna niet meer was geweest en dat het hun zo'n goed gevoel geeft dat er mensen zijn die naar hun omkijken en dat het hun kracht geeft om door te gaan in de moeilijke perioden. Dit horen we van meer gezinnen en daarom willen we ook deze kerstdagen graag weer voedselpakketten uitdelen aan gezinnen zoals die van Andreea en Raoul. Wij willen u vragen om ons hierbij te helpen door een gift over te maken op rek. nr. NL42ABNA0836575431 tnv Stichting Actie Roemenië, o.v.v. voedselpakket actie Trieneke en Joke Mulder Namens Stichting Actie Roemenie

Auteur

Albert-Jan Garama