Sportclub Cordaad

Assen

Sportclub Cordaad werd in 1979 opgericht met als doel: ,,Het doen beoefenen en bevorderen van recreatieve sport in al zijn verschijningsvormen voor (ex-) hartpatiënten", vertelt voorzitter Douwe Faber.

BEILEN – ,,Sportarts Jannie Boersma en revalidatiearts Wiegman waren van mening dat mensen met hartproblemen vooral niet achter de geraniums moesten blijven zitten. Samen met een aantal deskundigen vormden Boerema en Wiegman een team en slaagden er in deze mensen in de beweging te krijgen. Conclusie was dat er een speciale sportvereniging kwam voor deze categorie. De oprichting van de sportvereniging, toen nog ‘trimclub voor hartpatiënten’ geheten, vond officieel plaats op 10 september 1979. De naam werd Cordaad, Assen/Beilen en die ging van start met 17 leden.” Nu is het sportaanbod verbreedt, legt Douwe uit. ,,Thans stellen wij dat Cordaad een sportvereniging is voor de regio Assen en omgeving, waarbij zonder competitie element ontspannen gesport wordt. De vereniging richt zich daarbij primair op mensen met een chronische aandoening, zoals hart- en CVA-aandoeningen, suikerziekte en de 45 plussers die graag een actieve sport op een plezierige wijze willen beoefenen en dit in teamverband willen doen. De eerste groep sport onder leiding van een sporttechnische en een medische begeleider. De tweede groep sport onder leiding van alleen een sporttechnische begeleider.” ,,Bij Cordaad beoefenen we verschillende sporten, zoals zwemmen, volleybal, Nordic Walking en fitness. Alle sporten worden beoefend van september tot en met juni. Tijdens de schoolvakanties wordt er geen les gegeven. Wij vinden sporten belangrijk want voor mensen die een gezondheidsprobleem hebben (gehad) is het een uitstekend middel om het vertrouwen te herwinnen in hun lijf. Ook bij andere chronische aandoeningen als bijvoorbeeld CVA en suikerziekte is bewegen een goede en gezonde zaak.” ,,Beweging heeft een positief effect op de gezondheid, zowel op korte als op lange termijn. Door te bewegen worden spieren en bloedsomloop gestimuleerd. Men krijgt meer zuurstof binnen waardoor de deelnemende sporter zich beter gaat voelen. Voldoende lichaamsbeweging verkleint de kans op hart- en vaatziekten en andere lichamelijke beperkingen. Ook geestelijk voelt men zich fitter en weerbaarder.” Geïnteresseerden kunnen vier keer gratis meedoen om te kijken of Cordaad iets voor hen is. ,,De hoogte van de contributie is afhankelijk van de sportaktiviteit. Het grootste deel van de contributie is nodig voor het huren van de sportaccommodatie en de leiding.” Voor informatie of aanmelden kan men contact opnemen met het secretariaat via secretariaat@cordaad.eu, telefoon 06-10076749 of 0593 – 523655. Voor meer informatie zie ook de website www.cordaad.eu. Cindy Houwen. Eigen foto.

Auteur

Albert-Jan Garama