Spannende tijd voor beachhandbalsters Marleen Berkepies en Britt Roelfsema

EMMEN/NOOITGEDACHT

De zeer getalenteerde Marleen Berkepies (16) uit Nooitgedacht en Britt Roelfsema (17) uit Emmen van handbalvereniging E&O zijn geselecteerd voor de Nationale Beach Selectie. Beide handbalsters spelen al zo’n tien jaar lang handbal. Roelfsema speelt al vanaf het begin bij E&O in Emmen, in navolging van haar oudere zus.

Door Mayke Bos Roelfsema is geselecteerd voor de Nationale Dames A-selectie en is uitgenodigd voor trainingen op 17 december en op 7 januari in Raamdonksveer. Ze traint drie keer in de week en in het weekend speelt ze een wedstrijd. Berkepies speelt sinds drie jaar bij E&O. Daarvoor handbalde ze bij handbalvereniging Unitas in Rolde. Ze traint drie keer in de week ’s ochtends en ook nog drie keer ’s avonds. De 16-jarige fanatiekeling is geselecteerd voor de Nationale Beach Selectie voor jeugd onder de zeventien jaar. Ook zij is uitgenodigd voor een training op 17 december in Raamdonksveer. Beachhandbal is nog niet zo bekend in Nederland en is heel anders dan de handbalcompetitie, die Roelfsema en Berkepies gewend zijn. “Je kunt het haast niet met elkaar vergelijken. Bij het beachen moet je bijvoorbeeld 360 graden in de lucht draaien om twee punten in één keer te scoren. Ook de opstelling is heel anders”, vertelt Roelfsema. Het is een snelle en technische sport, die wordt gespeeld op zand. “Dat maakt het wel een stuk zwaarder dan handballen in de zaal. De special effects moet je wel doen, want op internationaal niveau ga je het niet redden met één doelpunt”, vult Berkepies aan.

Pirouette

Voor Roelfsema begon het vooral als een lolletje toen haar coach vroeg om een pirouette te maken. “Ik dacht: dat kan ik niet! Het lukte toch en ik vond het meteen leuk. Ik heb er echt plezier in”, vertelt ze. Berkepies deed in Rolde al ervaring op met beachhandbal. “Daar hadden ze elke zomer een toernooi en dat was erg leuk om te doen.” Ze gaven zich op voor de selectiedagen en werden geselecteerd. Nu is het afwachten of ze geselecteerd worden voor een internationaal toernooi, een EK, een WK of de Jeugd Olympische Spelen. “Je moet jezelf elke training opnieuw bewijzen”, zegt Roelfsema. Beide handbalsters gaan in ieder geval een spannende tijd tegemoet. “Ik weet niet precies wat ons te wachten staat. Ik laat het op me af komen en doe mijn best”, zegt Roelfsema. Berkepies heeft hetzelfde strijdplan. “Ik ga gewoon elke training laten zien dat ik erbij hoor!”

Auteur

Redactie