Oranje O-16 te sterk voor Tsjechië | Fotoreportage

Assen

Het Nederlands elftal onder de 16 jaar speelde afgelopen week twee oefenwedstrijden tegen Tsjechië op de velden van Achilles 1894.

ASSEN - Nadat Oranje onder 16 dinsdags al met 1-0 had gewonnen tegen Tsjechië stonden de beide teams op donderdag andermaal tegenover elkaar. Het was alweer de vijfde keer dat Achilles 1894 gastheer was voor een ‘Oranje’ elftal. Vorig jaar nog werden een aantal kwalificatiewedstrijden voor dames onder 19 gehouden op sportpark Marsdijk. ,,Wij zijn hier graag te gast”, laat Danielle Göbel namens de KNVB weten, ,,Sportpark Marsdijk is een mooie accommodatie, groot genoeg en de organisatie is altijd uitstekend.” Een van de vereisten van de KNVB is dat de wedstrijden op echt gras gespeeld moeten worden. Maar dat lukt niet altijd, zo bleek ook afgelopen dinsdag toen nog moest worden uitgeweken naar het kunstgrasveld, waarbij ook de bebording met sponsoruitingen van de KNVB in alle haast verplaatst moesten worden. ,,Dat verdient onze complimenten zo snel als dat gedaan is.” De wedstrijd dinsdag op het kunstgrasveld werd gewonnen door Oranje. Brian Davies, keeper van Achilles C2 was vlaggendrager. Deze tweede wedstrijd is hij één van de ballenjongens. De tweede helft is inmiddels begonnen en Oranje staat met 2-0 voor. De eerste helft heeft hij één keer de bal moeten rapen. Nu staat hij linksachter het doel van de Tsjechen. De jongens die hij op het veld ziet voetballen zijn ongeveer van zijn leeftijd. ,,Zij zijn veel beter qua techniek. Dat is wel een verschil”, vertelt hij. Dan twee keer achter elkaar belandt de bal aan zijn kant over de achterlijn. Werk aan de winkel dus. Het is ook zijn droom om ook voor Oranje uit te komen laat hij weten als hij weer op zijn plek staat: ,,Maar ballenjongen zijn is ook leuk.” Even later krijgt Oranje een strafschop. Aanvoerder Wouter Burger schiet onberispelijk de bal achter de Tsjechische keeper: 3-0. Maar nog geen minuut later ligt de bal ook aan de andere kant in het doel. Even voor tijd maken de Tsjechen zelfs nog de 3-2, maar daar blijft het bij. Oranje onder de 16 wint ook de tweede oefenwedstrijd tegen Tsjechië. Aanvoerder Wouter Burger maakte de 3-0 vanaf de penaltystip en blikt matig tevreden terug: ,,Goede eerste helft met veel diepgang alleen waren we wat slordig in de eindpass”, laat hij als een volleerd prof met mediatraining weten, ,,Na de rust hebben we die lijn weten voort te zetten en als je dan de 3-0 maakt hoort het klaar te zijn.” Maar de Tsjechen kwamen dus nog terug tot 3-2. “Gelukkig hebben we stand gehouden.” De vijftienjarige Wouter Burger speelt normaal bij Feyenoord onder de 17 en is één van de meer ervaren jongens van dit Oranje onder de 16 en helpt de nieuwe jongens dan ook graag: ,,Iedereen wil spelen. Ze hebben hier naartoe geleefd en willen zich bewijzen op het hoogste niveau. Ik probeer die jongens te helpen om hun optimale niveau te bereiken. Het is altijd onder druk hard bikkelen, maar het is ook een mooi podium om te presteren.” En of we Burger zelf over een aantal jaren terug zien in het grote Oranje? “Absoluut.” Achilles-voorzitter Ronald Keen kijkt ook terug op twee mooie interlands en laat weten alweer aan het lobbyen te zijn voor een volgende bezoek van een Oranje-elftal. ,,Ik denk dat weinig clubs kunnen zeggen dat ze gastheer van Oranje zijn. Daar ben ik best wel trots op.” Maurice Vos Foto's Maurice Vos

Auteur

Albert-Jan Garama