De Drentse Zaak met Liedeke van Spronsen

Assen

Ondernemer met bijzondere lichtpuntjes

De Drentse Zaak is het werk- en kenniscentrum van ondernemend Drenthe. Binnen het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen zijn diverse bedrijven gevestigd en worden startende ondernemers op weg geholpen. Liedeke van Spronsen is zo’n startende ondernemer. En er zit een aangrijpend verhaal achter haar kaarsenatelier SuperMirthes Lichtpuntjes. ASSEN - Van 16 tot 18 december staat Liedeke van Spronsen met haar ambachtelijk gemaakte kaarsen op het Koopmansplein in Assen, als onderdeel van de kerstmarkt. ,,Ik heb nu zo’n zeventig van deze kerstboomkaarsen verkocht,” zegt Liedeke, vanachter de eettafel waarop ze de kaarsen inpakt. ,,Tegen die tijd moeten dat er toch een stuk meer zijn.” Liedeke maakt haar kaarsen van kaarsresten. ,,Daardoor ziet elke kaars er weer iets anders uit.” Ze verkoopt ze onder andere via de bloemenzaak in Warenhuis Vanderveen, een pop-up store in het Forum en haar eigen webwinkel. ,,Maar eigenlijk is het op Facebook begonnen. Ik had wat kaarsen erop gezet, en mensen vonden het mooi, wilden ze wel kopen. Sommige mensen boden aan hun kaarsresten voor me te bewaren. Inmiddels heb ik zo’n grote voorraad kaarsresten dat mijn huis ervoor te klein wordt.” Een deel van het geld dat Liedeke met haar kaarsenverkoop verdient gaat naar de VOKK, Vereniging Ouders Kinderen en Kanker. En dat goede doel is niet zomaar gekozen. Mooie symboliek SuperMirthes Lichtpuntjes. Zo heet Liedekes kaarsenatelier. ,,De naamgeefster is mijn dochtertje Mirthe die twee jaar geleden overleed. Aan kanker. Ze was toen vier. Mirthe stond er altijd op dat ik haar Super Mirthe noemde. Dus vandaar die naam.” Het maken van kaarsen was altijd al een hobby van Liedeke. ,,Vlak voordat Mirthe overleed had ik nog een bakje kaarsresten staan. En omdat ik na het overlijden heel veel tijd over had, ben ik maar weer kaarsen gaan maken. Het heeft ook een mooie symboliek. We steken allemaal wel eens een kaarsje aan. Bijvoorbeeld voor iemand die het moeilijk heeft, of is overleden.” Soms reageren mensen geschokt, als Liedeke het verhaal achter haar bedrijf vertelt. ,,Daarom ben ik er ook voorzichtig mee, en vertel ik het soms ook niet. Maar áls ik het vertel, krijg ik overwegend warme reacties. Ik vind het ook fijn, om op deze manier over Mirthe te kunnen blijven vertellen. Iedere ouder raakt niet uitgepraat over zijn kinderen. Dat geldt voor mij ook. Ik praat graag over mijn zoon Lars van 10, maar ook over Mirthe.” Denken als ondernemer Het is Liedekes doel om volledig van haar kaarsenverkoop te kunnen leven. ,,Maar dan moet ik wel veel meer kaarsen verkopen. Om wat meer als ondernemer te leren denken, ben ik in 2015 naar De Drentse Zaak gegaan. Daar heb ik verschillende workshops gevolgd. Momenteel krijg ik nog coaching van Martijn van der Tuin, daar heb ik veel aan.” Bij De Drentse Zaak leerde Liedeke hoe ze haar bedrijf meer onder de aandacht kon brengen. Ze werd er ook aangemoedigd om met haar kaarsen langs winkels te gaan. ,,Ik probeer nu zoveel mogelijk nieuwe doelgroepen aan te spreken. Nu is de kerst bijvoorbeeld nog een hele grote piek in het jaar, maar dat hoop ik meer uit te smeren. Door bijvoorbeeld ook leuke kaarsen te maken voor Valentijnsdag en moederdag.” Liedeke zal hoe dan ook doorgaan met het verspreiden van SuperMirthes Lichtpuntjes. ,,Ondanks haar ziekte kon ze altijd zo heerlijk lachen. Met zo’n schaterlach vanuit haar tenen. Dat wil ik blijven uitdragen. Haar levenskracht en levenslust houden mij op de been.” Over De Drentse Zaak In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor kennis en inspiratie, voor (flexibele) ruimtes en een perfecte werk- en vergadersfeer. Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl. Het Geheime Wapen Tekstschrijvers

Auteur

Albert-Jan Garama