COLUMN Cultureel Hart Assen met Mieke Geugies

Assen

'Geschiedenis is meer dan een ver-van-je-bed-show'

Als nieuwe medewerker educatie bij het Drents Archief – vers van de Universiteit – heb ik de afgelopen weken ontzettend veel geleerd. Over kinderen, erfgoededucatie, het archief, maar ook over Assen en de geschiedenis van Drenthe. Ook al ben ik opgegroeid in Drenthe en heb ik het grootste deel van mijn middelbare schooltijd in Assen doorgebracht. Ik heb de afgelopen tijd gezien dat er nog zoveel meer te ontdekken valt. Dit vind ik dan ook het leukste aan erfgoededucatie: kinderen zelf laten ontdekken dat geschiedenis meer is dan een ver-van-je-bed-show én dat een archief meer is dan een paar saaie documenten. Zo zijn we met het Cultureel Hart op het moment bezig met een nieuw educatief project. Kinderen van basisscholen uit Assen gaan, net als voorgaande jaren, in de maand mei op bezoek bij de verschillende instellingen van het Cultureel Hart. Bij ons in het archief doen we dat natuurlijk met archiefstukken, maar ook met moderne technieken zoals stadsroutes met Iphones. De thema’s van de afgelopen jaren waren ‘(On)Vrijheid’ en ‘Mijn Stad Assen’. Beide werden erg goed ontvangen. En ook al kom ik net kijken in erfgoededucatieland, ik weet zeker dat het project van komend jaar een groot succes gaat worden! Wat het thema van 2017 is? Hou daarvoor goed de website van het Cultureel Hart Assen in de gaten! Mieke Geugies Medewerker educatie Drents Archief Mieke Geugies, Medewerker educatie Drents Archief.

Auteur

Albert-Jan Garama