Damclub Vries nodigt uit

Assen

In Vries bestaat volgens veel bezoekende dammers uit de provincie de gezelligste damclub van Drenthe. Er wordt niet op het hoogste niveau gedamd, maar de sfeer is er wel heel ontspannen ondanks de diepe gedachten boven de damborden.

De club is z’n 21e jaar net ingegaan en mag dus volwassen genoemd worden. Bij de oprichting waren er twaalf leden en op dit moment zijn er dertien dammers op de club. Die dammen op donderdagavond in dorpshuis De Pan in Vries en regelmatig gaat er een viertal op stap voor de provinciale competitie. In die 20 jaar hebben duizenden kinderen via damclub Vries meegedaan aan schooldamtoernooien. Er zijn teams vanuit de gemeente doorgedrongen tot de landelijke finale. In januari gaan de leerlingen van de basisscholen weer dammen om het gemeentelijk kampioenschap; ook om een plaats voor het provinciale kampioenschap. Dat gebeurt niet meer in de Prins Bernhard hoeve, niet meer in het Luchthaven restaurant of in de hal van de Bloemenveiling. De laatste jaren worden er geen grootschalige toernooien meer georganiseerd; scholen mogen nu hoogstens 2 teams van 4 kinderen aanmelden. Leerlingen van groep 7 en 8 dammen op 18 januari in de school van Zeijen. Kinderen van groep 5 en 6 dammen op 25 januari in De Schuthoek aan de Julianalaan in Zuidlaren. Wie eens een avondje wil proefdammen op de club om te zien of het hem of haar bevalt op de club, kan op donderdagavond naar De Pan komen of eerst eens rondneuzen op http://damcubvries.org.

Auteur

Albert-Jan Garama