Tip van de programmeur Opschmuck van Oeloek

Assen

'Perfect avondje uit'

ASSEN - Ieder seizoen pikt artistiek leider Annelies Klunder er een paar voorstellingen uit die extra in de schijnwerpers mogen staan. Omdat ze te mooi, te leuk of te verrassend zijn om te missen. Opschmuck van cabaretgroep Oeloek op 23 december is zo'n voorstelling. Juist omdat niet zo 1, 2, 3 is uit te leggen wat Oeloek op het podium neerzet. Annelies Klunder waagt zich evengoed eraan. Een wervelstorm waarin je verzeild raakt. Een sneltrein die over je heen raast. Wanneer Annelies Klunder het over Opschmuck heeft, passeren alle beeldspraken die met snelheid te maken hebben de revue. "Er zit zoveel energie in de voorstelling! Je schakelt van de ene komische situatie naar de volgende. Soms gewoon luchtig komisch, vaak ook met een pijnlijk randje." Een paar voorbeelden? "Meteen in het begin al zie je een stervende muzikant die, nog levend of al dood, door blijft spelen. De haast van de begrafenisonderneemster om hem de oven in te krijgen, is zo absurd! De sketches volgen elkaar in rap tempo op, waarbij het publiek meeschakelt van verwarring naar mededogen, van leedvermaak naar ontroering. “ Waardenberg & De Jong Als je zou willen vergelijken: Oeloek wordt vaak in 1 adem genoemd met de Ashton Brothers en cabaretduo Waardenberg & De Jong. Waardenberg nam de regie voor zijn rekening van eerdere voorstellingen. Bij Opschmuck tekent Patrick Stoof -Telfort, Wie is de mol- voor de regie. "Hoe dan ook, het is een voorstelling die je ontroert en verbijstert en alles daar tussenin. Een perfecte avond uit." Annelies Klunder, Artistiek leider Theater De Nieuwe Kolk.

Auteur

Albert-Jan Garama