RUBRIEK GJ - 4 - Music: The Rolling Stones – Blue & Lonesome

Assen

Album: The Rolling Stones – Blue & lonesome

Toen de mannen van the Rolling Stones bezig waren met nieuwe songs voor een nieuw album, stranden ze op een roadblock bij één van die songs. De trein kwam tot stilstand en maar niet op gang. Blijkbaar moesten de mannen eerst een ferme hobbel nemen voordat de ‘steelwheels’ weer verder wilde rollen. Keith Richards had een ouderwetse oplossing: In het machinehuis werd de vuurkist opengetrokken en werd een 12-tal blues-classics op het vuur gegooid. Het duurde maar even voordat de trein met ferme schokken weer in beweging kwam nadat Keith, Mich, Charlie & Ron hun tanden in de song ‘Blue & lonesome’ zetten. Stel je eens voor dat je straks tijdens de Asser Bluesdagen nietsvermoedend de Koppelpaarden of Witte Bal binnenstapt en die vier oudjes van the Stones daar gewoon even lekker hun ding doen met een klein uurtje blues-klassiekers . Nou, dat is precies wat je hier krijgt! In maar drie dagen tijd is deze plaat vorig jaar december opgenomen en het lijkt erop dat die mannen daar in een tijdmachine zijn gestapt om terug te keren naar hun begindagen. Daarin speelden ze toen veel nummers van ondermeer Little Walter, Willie Dixon, Jimmy Reid, Howlin’ Wolf en Eddie Taylor. Songs van die helden worden hier nu (weer) door de Stones gespeeld, die daar met flink wat levens-ervaring en muziek-kilometers op los gaan ! Wat ik echt lekker vind aan deze plaat is dat Mick Jagger zo lekker de mondharmonica het podium opslingert, heerlijk gewoon! ‘Just your fool’, het eerste nummer is daar een mooi voorbeeld van. Ook Keith Richards is duidelijk in z’n element met de terugkeer naar de essentie van de blues in z’n pure vorm, zonder opsmuk en rock, terug naar het gevoel en de kern. De Stones willen ook graag met deze plaat de blues doorgeven aan een nieuw publiek. De trein is nu echter dusdanig op stoom gekomen dat er volgend jaar dat nieuwe werk er alsnog aan schijnt te komen! Nu nog een verrassingsoptreden op het festival in Grolloo en een instore met dit album bij ons op de afdeling en...hey hey..wie knijpt daar in mijn arm? Dagdromen mag toch...;-). (GJG 9,0). Gert Jan Gjaltema Gert Jan Gjaltema verzorgt wekelijks een recensie of concertverslag voor Gezinsblad, hij is als muziekliefhebber werkzaam op de cd-afdeling van Warenhuis Vanderveen in Assen.

Auteur

Albert-Jan Garama