Nieuwe bundel Wisselbalgies, Witte Wieven en Watergeesten

Assen

Wanneer mensen bij elkaar zijn, worden er verhalen doorgegeven. Om elkaar wat duidelijk te maken of om elkaar te vermaken. Verhalen zijn er om verteld te worden. En verhalen zullen altijd blijven. In Wisselbalgies, Witte Wieven en Watergeesten, krijgen opmerkelijke Drentse volksverhalen een plaats.

Traditionele volksverhalen over geheimzinnige Witte Wieven of een onbekende versie van Ellert en Brammert, een fragment over het Zoorholt van Thomas Rosenboom, maar ook splinternieuwe verhalen in de oude volksverhalentraditie in zowel het Nederlands als het Drents. Verrassende verhalen ook. Verhalen waarin de werkelijkheid ondergeschikt is aan de bedoeling van het verhaal. Want of het Peerd van ome Loeks nu echt wat te maken heeft met de Slag van Ane? Of dat jeneverbessen echt geluk brengen? Het is niet van belang. Het gaat om het verhaal, de sfeer van het lezen en voorlezen. De verhalen in Wisselbalgies, Witte Wieven en Watergeesten zijn bijeengebracht en van een inleiding voorzien door Albert de Jonge uit Tiendeveen. Hij vertelt over elk verhaal iets over het ontstaan en tradities. Daardoor is deze bundel een aanrader voor elke liefhebber van verhalen, Drenthe en geschiedenis. De volksverhalenbundel ligt binnenkort in de boekhandel en is nu al verkrijgbaar bij het Huus van de Taol in Beilen en via www.drentheboeken.com voor 12,50 euro.

Auteur

Albert-Jan Garama