‘Kerken in kaarslicht’: betoverend schouwspel

Assen

Duizenden waxinelichtjes en kaarsen leveren in twee Asser kerken op een winterse vrijdagavond een bijzonder schouwspel op. Op 9 december bieden de interieurs van de protestantse Jozefkerk en het nabijgelegen katholieke Mariakerk een passend decor.

ASSEN - Initiatiefnemer Kars Klok loopt enkele jaren geleden met zijn vrouw door het kunstenaarsdorp Bergen. Rondom 5 uur in de middag constateren zij een aantal activiteiten in de dorpskern. Het blijkt het begin van de traditionele lichtjesavond. Een paar uur later veranderen straten en pleinen in een zee van licht. Inwoners en toeristen verenigen zich in de drukte. Het lijkt op een ouderwetse TT-nacht. Kars en Lammie Klok kijken met stijgende verbazing toe. In de katholieke kerk is een looproute uitgezet met meer dan duizend lichtende potjes. Tijdens de laatste Open Monumentendag komen deze indrukken weer naar boven als Kars Klok de katholieke kerk bezoekt. Hij krijgt alleen maar enthousiaste reacties als hij zijn plannen uitlegt. En het locatiebestuur staat sympathiek tegenover de opzet. Dezelfde ervaringen heeft hij ook bij de eerste contacten met de Jozefkerk. Een kleine werkgroep gaat aan de slag op zoek naar praktische oplossingen van alle onderdelen. Boven de potjesautomaat in een van de supermarkten hangt sinds kort een bord met de uitnodiging om het glaswerk ter beschikking te stellen. Een andere keten heeft ‘toevallig’ een mooie aanbieding van waxinelichtjes. Een plaatselijke firma zorgt voor veertig nieuwe aanstekers. Kars Klok: ,,Het is eigenlijk een wonder dat iedereen direct positief reageert. De gemeente geeft in een versnelde procedure toestemming voor het evenement.” De intensieve contacten met de organisator in Bergen leveren veel praktische tips op. ,,Het is heel bijzonder dat de enthousiaste man bij ons wil komen kijken. Wij hebben daardoor professionele verkeersregelaars ingeschakeld. Want op en rond het Kerkplein is het normaal al een drukte van belang.” Tussen 19.00 en 21.00 uur branden in de kerken duizenden lichtjes en zorgt muziek voor een passende ondersteuning van de sfeer. Het lijkt op het begin van een mooie traditie. En iedereen is van harte welkom. In de Adventstijd die vooraf gaat aan de kerstdagen. Direct na Sinterklaas en voor de feestdagen aan het einde van het jaar. En de toegang is gratis. De rolstoeltoegankelijke kerken liggen op loopafstand van elkaar. Ton Kuis.

Auteur

Albert-Jan Garama