Expositie Stadsstrip Bonnetc | Fotoreportage

Assen

Afgelopen weekend was de opening van de expositie ‘Stadsstrip Bonnetc’ met striptekeningen van zelfbenoemd stadsstriptekenaar Melvin Bonnet.

ASSEN - ,,Ik moet het kort houden. We moeten een expositie bekijken!” Peter van de Weij, alias Melvin Bonnet, weet mooi onderuit een uitgebreide speech te komen. Ongemakkelijk vindt hij het maar, al die persoonlijke aandacht. ,,Meestal heb ik een gitaar om als ik op het podium sta. Dat voelt toch prettiger.” Hij weet nog wel een dankwoord uit te brengen. Onder andere voor Egbert Hovenkamp II, met wie het tekenen van de karakters is begonnen. Voor binnenstadmanager Ronald Obbes, die hem gevraagd heeft strips te gaan tekenen voor de Dit is Assen-krant, en voor zijn moeder, die hem “eruit heeft geworpen.” Even ervoor heet Anna Abdulova, programmeur bij Podium Zuidhaege, iedereen welkom. Ze vertelt over haar eerste kennismaking met Melvin als hij een liedje gaat spelen over een mooie vrouw. ,,Ik stap naar voren want ik vond mijzelf de mooiste vrouw daar, maar na een paar seconden wilde ik al ongezien wegkomen. Na nog een couplet wilde ik hem raken met mijn tas of schoen. Het liedje duurde een eeuwigheid.” Haar kennismaking met zijn 'matige zang en gitaarspel en zijn grove taal' overtuigde haar ervan dat Melvin Bonnet nooit een stap in podium Zuidhaege zou zetten. Twee jaar later heeft Melvin bijna dertig keer opgetreden in Zuidhaege en hangt aan de muren zijn expositie ‘Stadsstrip Bonnetc’. Erger nog, Melvin is als vormgever in dienst van Zuidhaege en Anna Abdulova zit drie dagen per week met hem opgescheept in één en dezelfde ruimte. ,,Maar je moet Peter leren kennen. Hij heeft een goed hart, meerdere talenten en een droom.” Stadsmanager Ronald Obbes doet de officiële opening en vertelt dat bij hun eerste ontmoeting Melvin hem deed denken aan Bartje. ,,Een recalcitrant mannetje, maar hij heeft geleerd daar op een mooie en professionele manier mee om te gaan.” De opmerkingen doen een beeld ontstaan van een mannetje met een grote bek en een klein goed hartje. Een mannetje dat wat te zeggen heeft en gehoord en gezien wil worden, maar zich toch ook niet al te prettig voelt als hij teveel op de voorgrond treedt. Dat komt ook naar voren in de geëxposeerde stripverhalen. Melvin zelf is aanwezig, hij is tenslotte de gids tijdens de ‘suffe wandeling door het verstripte Assen’, maar heeft niet de hoofdrol. Hij zit op een bankje, op de achtergrond of achter een piano. De hoofdrollen (als je daar al van kunt spreken want de tien striptekeningen zijn individueel rijk aan personen, conversaties en gebeurtenissen), zijn weggelegd voor een selectie aan min of meer bekende Assenaren. Actuele onderwerpen én personen passeren de revue. Bouwput Assen, De gemeenteraad (‘onze welwillende raadsleden, een gemiddelde van de Asser samenleving’), Darlington en Prosper Isaacs en ook burgemeester Out. Ook ChristenUnie–raadslid Bert Wienen krijgt ervan langs om zijn recente uitspraak dat Podium Zuidhaege veel te duur zou zijn, en het hondje van Egbert Hovenkamp II piest op een Asser krant die daar positief over berichtte. Een paar tekeningen verder krijgt Wienen een rondleiding in het Zuidhaege door directeur Poldy Koot. Koot is blij met de expositie, én met Melvin: ,,Heel leuk, maar je vergeet bijna hoe knap het getekend is. De strips laten zien wat er speelt in Assen. Over een jaar zouden het hele andere strips zijn.” En of de expositie dan ook voor herhaling vatbaar is? ,,Dat zou zomaar kunnen. Wat mij betreft wel.” De expositie ‘Stadsstrip Bonnetc’ is nog te zien tot 6 januari. Maurice Vos Foto's Maurice Vos

Auteur

Albert-Jan Garama