De Drentse Zaak met Jerrel Doelatip

Assen

‘Ik krijg een jaar de tijd om mijn eigen uitzendbureau op te zetten’

ASSEN - De Drentse Zaak is het werk- en kenniscentrum van ondernemend Assen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat bevinden zich ondernemersadviseurs, gevestigde bedrijven, vergaderzalen en kantoren. Ook is er een ruimte met flexwerkplekken, waar Jerrel Doelatip sinds twee maanden regelmatig zit te werken. Maar wat doet hij daar precies? ,,Ik ben bezig met het opzetten van mijn eigen uitzendbureau PayrollZzPBV,” zegt Jerrel Doelatip. ,,Niet alleen in Assen, ik werk aan een intermediair team dat zich in heel Nederland gaat bezighouden met werving, selectie, detachering en uitzending van kandidaten, via een payrollconstructie. We zitten nu in Assen en Rotterdam, maar het is de bedoeling dit over 390 gemeenten uit te rollen.” Vijftien jaar ervaring Jerrel heeft vijftien jaar zijn eigen onderhoudsbedrijf gehad. Door slecht betalende klanten is hij daar in 2015 mee gestopt. ,,Daarna ging ik voor een baas aan de slag. Maar ja… als je zo lang ondernemer bent geweest, is dat best lastig. Dus daar ben ik na een half jaar mee gestopt. Zo kwam ik in de bijstand terecht.” Het idee om een uitzendbureau te beginnen, deed Jerrel op in het halve jaar dat hij voor een baas werkte. ,,Dat ging via een payrollbedrijf, en vond ik niet helemaal eerlijk verlopen. Toen ik werkloos werd dacht ik, weet je wat? Ik ga gewoon mijn vijftien jaar ervaring als ondernemer in de bouw meenemen in mijn eigen uitzendbureau.” Jerrel legde zijn plannen voor aan Werkplein Drentsche Aa. ,,Toen hebben ze mij naar De Drentse Zaak gestuurd. Daar kreeg ik een jaar vrijstelling van de sollicitatieplicht, om met behoud van uitkering mijn eigen zaak op te zetten. Daarna gaan ze kijken in hoeverre dat gelukt is.” Jerrel volgde verschillende trainingen en cursussen binnen De Drentse Zaak. ,,Bijvoorbeeld de cursus Succesvol Ondernemen. Maar ook een training in het schrijven van teksten voor mijn website. Heel interessant, want dat ging ook over hoe je goed in Google gevonden kunt worden.” Matches maken Inmiddels is Jerrel twee maanden bezig met PayrollZzPBV. ,,Vooral met voorbereidingen, zoals het werken aan onze website.” Hij had al wel bijna een vacature voor schoonmaakwerk ingevuld. “Maar de mevrouw die ik daarvoor gevonden had, werd toen zwanger.” Lachend: “Misschien kan ik beter een man voor die functie zoeken.” Volgens Jerrels bedrijfsplan gaat hij na drie maanden de eerste matches tussen opdrachtgevers en kandidaten maken. ,,Dus ik heb nog een maand. Maar als mensen interesse hebben, kunnen ze zich al wel aanmelden.” Voor zijn uitzendbureau werkt Jerrel samen met een backoffice die alle administratie en financiën verzorgt. “Die backoffice heeft ook alle certificaten die een uitzendbureau nodig heeft.” Jerrel hoopt zich als uitzendbureau te onderscheiden door transparant te zijn. ,,Ik vind het belangrijk om iedereen gelijke kansen te geven, dus ongeacht huidskleur of afkomst. Onze Backofficer heeft goede contacten met de IND, waardoor we hoog opgeleid personeel uit het buitenland snel aan de benodigde werkvergunning kunnen helpen.” Jerrel ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. ,,Ik verwacht dat we volgend jaar minimaal dertig intermediairs hebben.” Over De Drentse Zaak In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor kennis en inspiratie, voor (flexibele) ruimtes en een perfecte werk- en vergadersfeer. Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl. Het Geheime Wapen Tekstschrijvers.

Auteur

Albert-Jan Garama