BLOG Mariska van Gennep: 'Allerliefste Sjonny'

Assen

Allerliefste Sjonny,

ASSEN - Een brief voor jou, nu het nog kan. Want ik zie dat je langzamerhand harder achteruit gaat. Je handen doen pijn na een dag typen. Je kunt je minder omdraaien om te gaan zitten. En zo kan ik doorgaan. Het ging ‘even’ mis van de week. Ik weet, dat waar gewerkt wordt, fouten gemaakt worden. Alleen bij jou is het pijnlijk om te zien. Omdat je je ziekte al zo waardig draagt en (bijna) nooit klaagt. ’s Nachts was de luchtbevochtiger van je beademingsapparaat te warm gezet. Per ongeluk. Met als gevolg dat er water in je slang kwam en je bijna ‘verdronk’. De nacht erna ging het mis met het masker zelf. De luchttoevoer werkte niet goed, net of er een lek was. Eerst zijn alle slangen gewisseld en daarna het masker. Daarmee ging het goed. De volgende dag bleek dat er een klein onderdeel te ontbreken Die nacht kon je thuiszorg niet bereiken. Je hebt lang gebeld. Er was iets mis met het bereik van de babyfoon. Zulke dingen maakt het niet makkelijker. Gelukkig is alles met een sisser afgelopen. Lieverd, ik bewonder je moed. Je hebt ons meegenomen voor een etentje, terwijl je zelf niet kunt eten. Omdat we 24 jaar getrouwd waren. Huilend zei ik ja toen je me vroeg. Bij de kinderen vloeiden tranen. De tocht naar het restaurant was eigenlijk te koud voor jou, we hebben geen klacht van je gehoord. Je had wel een deken over en een extra shawl om, maar wij werden warm van het lopen en jij zat stil. Ik ben je heel dankbaar dat je deze mooie herinnering aan ons geschonken hebt. We hadden vorig jaar niet kunnen denken, dat je deze trouwdag nog zou vieren. Zo is elke dag met jou een cadeautje. Ik hou van je! Mariska van Gennep Mariska van Gennep uit Assen vertelt over hoe het is om te leven in een gezin met een man die ernstig ziek is. Sjonny, haar man heeft ALS. Ze hebben drie kinderen (Marleen, Veerle en Hendrik), die allen nog thuis wonen. Mariska begeleidt partners/familie van ernstig zieken. Zie ook www.mariskavangennep.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama