Tiener uit Vries praat in Brussel over onderwijs en noodhulp

BRUSSEL

Jongeren uit Nederland zijn deze week samen met tientallen jongeren uit andere Europese landen in Brussel om vertegenwoordigers van de EU te vragen om meer aandacht voor onderwijs in conflictgebieden.

Door het tonen van zelfgemaakte filmbeelden over de moeilijke omstandigheden op het vlak van onderwijs in oorlogsgebieden, vragen zij EU-vertegenwoordigers om meer geld en steun. Femke de Ruiter (17) uit Vries is een van de jongeren die maandag naar Brussel reist. "Ik vind het erg spannend om naar Brussel te gaan maar ook erg belangrijk. School brengt mij zoveel. Ik leer er veel maar ook veel van mijn sociale contacten komen er vandaan. Daarom vind ik dat ieder kind de mogelijkheid moet hebben om naar school te gaan", vertelt ze. “Kinderen willen zelfs in de slechtste omstandigheden onderwijs blijven volgen,” zegt UNICEF adjunct-directeur Justin Forsyth. “Het is aan ons om ervoor te zorgen dat de benodigde middelen beschikbaar zijn voor de kinderen. De Europese Unie geeft het goede voorbeeld door het Europese humanitaire hulp budget voor nood educatie te verhogen met 6% in 2017, wij hopen dat andere landen snel volgen.” De tien jongeren uit Nederland hebben zich voor vertrek verdiept in het belang van onderwijs. Ze hebben contact gehad met Europarlementariërs en spraken jongeren die door conflict hun opleiding niet konden afmaken. Tijdens de eindconferentie over het project Emergencylessons op 6 december in Brussel zullen de Nederlandse tieners vertegenwoordigers van de EU interviewen om er een verslag van te maken voor om de campagne te ondersteunen. Dankzij financiering van de EU konden de afgelopen vier jaar bijna 2 miljoen jongeren in 20 oorlogs- en rampgebieden toch naar school. 75 miljoen jongeren in dezelfde situatie echter nog niet. Daar is meer geld voor nodig. Dit voorjaar besluit de EU of het budget voor onderwijs in noodhulpsituaties van 4% naar 6% wordt verhoogd.

Auteur

Albert-Jan Garama