Is Loon belangrijker dan Assen?

LOON

Het antwoord op deze vraag wordt gegeven bij de Nationaal Park Drentsche Aa excursie op zaterdag 10 december. Tijdens deze excursie, door het beekdal van het Looner diep, besteden Drentsche Aa gidsen aandacht aan de cultuurhistorie en natuur van en rondom Loon.

Beiden zijn in het Drentsche Aa landschap onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat is nu nog aantoonbaar door de aanwezigheid van hunebedden, dorp, essen en velden. Het dorp Loon is een fraai esdorp op het Drentse plateau waarvan het karakter nog goed bewaard is gebleven. We komen de naam Loon we in oude teksten tegen als Loen, mogelijk als meervoud is van het woord “lo’ of “loo”. Een ‘Loo’ is oorspronkelijk een open plek in het bos. De basis voor het dorp ligt in de periode na de Romeinse keizertijd, dus de achtste of de negende eeuw na Christus.

Start 10.00 uur, Brink in Loon. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Na afloop van de excursie wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tijdens deze wandeling.

Foto Nationaal Park Drentsche Aa.


Auteur

Redacteur