Periodetitel Achilles Zaterdag

Assen

Het eerste zaterdagteam van Achilles 1894 heeft de eerste prijs van het seizoen binnen. Door een 5-2 zege op Damacota pakte de debutant de eerste periodetitel.

ASSEN - Het is zaterdagmiddag en koud. De traditionele zondagamateurvereniging Achilles 1894 is dit seizoen voor het eerst ook met een zaterdag prestatieteam gestart. Nu het seizoen inmiddels negen wedstrijden onderweg is concludeert voorzitter Ronald Keen dat het initiatief goed heeft uitgepakt. ,,Je ziet dat het zondagvoetbal het steeds lastiger krijgt. Ook onze oudere jeugd had de wens om op zaterdag prestatief te kunnen voetballen. Daar zijn wij op ingesprongen.” Het leek deze zaterdag een makkelijke middag te worden voor de debutant in de vijfde klasse van zaterdag amateurvoetbal. Binnen een half uur wist de thuisclub, via Ricardo, Schoenmakers en Koopman, drie keer het doel te vinden en hoewel de bezoekers uit Nieuwe Pekela vlak voor rust nog twee grote kansen krijgen, was 3-0 ook de ruststand. Na negen wedstrijden heeft Achilles zaterdag 1 nog geen wedstrijd verloren. Alleen uit bij VVAK in Kerkeveld werden per ongeluk twee punten gemorst. De vijfde klasse lijkt dan ook niet het juiste niveau voor de nieuwbakken zaterdagamateurs: ,,Aan het begin van het seizoen is het even afwachten, maar we zagen al vrij snel dat we om de koppositie mee zouden doen”, concludeert ook Keen, ,,Onze doelstelling is om met het zaterdagteam derde klasse te spelen. Dat is een niveau dat ook interessant is voor de A- junioren en spelers in opleiding om door te kunnen stromen naar het eerste zondagteam. Dat blijft wel het vlaggenschip van de vereniging.” Het zaterdagelftal is eigenlijk een verkapt tweede elftal, beaamt Keen, maar wel met het verschil dat de zondagspelers die bijvoorbeeld van een blessure terugkomen geen minuten mogen maken in het zaterdagteam. ,,Dat verzoek ligt overigens wel bij de KNVB. Vooralsnog hebben we dit ondervangen door oefenwedstrijden voor Achilles onder 23 te organiseren voor spelers die weinig aan voetbal toekomen en ook voor spelers die terugkomen van een blessure. Hoewel de spelers niet ouder mogen zijn dan 22 mogen altijd een aantal dispensatiespelers worden opgesteld.” Met een 3-0 ruststand lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Helemaal niet als vlak na rust ook doelpunt nummer vier (wederom Martijn Koopman) op het scorebord komt, maar de ‘Nij Pekelers’ bleken een stugge tegenstander en kwamen in het tweede bedrijf terug tot 4-2. Nadat Darwyn Ricardo nog een penalty versierde en vervolgens mistte kregen de bezoekers ook nog een grote kans op de aansluitingstreffer. Toen die niet viel leek de wedstrijd gespeeld, maar in blessuretijd bepaalde Koopman, met zijn derde treffer van de middag, de eindstand op 5-2. Hiermee is Achilles zaterdag 1 in de strijd om de eerste periodetitel niet meer te achterhalen en pakt de debutant zijn eerste prijs. Nacompetitie is dus verzekerd. Toch moet het raar lopen wil dit team geen kampioen worden, maar, zegt Keen realistisch: ,,Het moet nog wel gebeuren.” Maurice Vos Foto's Maurice Vos

Auteur

Albert-Jan Garama