Kwetterende tropenpracht

Assen

Vogelvereniging Tropenpracht uit Beilen houdt donderdag 1, vrijdag 2 en zaterdag 3 december haar jaarlijkse en inmiddels 53e vogeltentoostelling. ,,We proberen een leuke mix van vogels neer te zetten", aldus voorzitter Bert Broos.

BEILEN – De vogels die te zien zijn variëren van Afrikaanse en Australische prachtvinken tot parkieten en kanaries. ,,In totaal zijn er 375 vogels waaronder een aantal zangkanaries. De zangkanaries zijn op een andere locatie. Dit vanwege de rust en dat ze niet in het felle licht kunnen.” Voor de tentoonstelling werkt Tropenpracht samen met een club die zich speciaal richt op de Gouldamadine. ,,Donderdagavond is de officiële opening. Daarna worden 2,5 dag onder meer de vogels bekeken en over ze gesproken, ervaringen uitgewisseld. Het is een treffen van vogelliefhebbers en oude bekenden. Er is wel een wedstrijd, maar een mooie attractieve show en het samen zijn van vogelliefhebbers staat voorop”, aldus Bert. ,,We kleden de zaal mooi aan. In een aantal vitrines bootsen we de natuurlijke biotoop van de vogels na. Edwin Smit, zoon van Willie Smit, één van de originele grondleggers en oprichters van de vereniging, is natuurfotograaf en een aantal van zijn werken hangen er. Pottenbakker Piet Jan Sinnema stelt een aantal stukken tentoon en we hebben een aantal oude antieke vogelkooien.” Zelf zit Bert sinds zo’n zeven jaar bij de vereniging, waarvan drie jaar in het bestuur en de laatste 1,5 jaar als voorzitter. ,,Vroeger ben ik ook jeugdlid geweest. Op mijn achttiende ging ik uit huis en had ik geen vogels meer. Op mijn 33ste kwam ik weer naar Beilen. Nadat mijn zoon een konijn en cavia had gehad wilde hij wel een vogeltje. We zijn met een paar begonnen en ik kreeg er zelf ook weer lol in en bouwde een volière achter in de tuin.” Twee jaar geleden vierde de verenging haar vijftig jarig bestaan. ,,We hebben een kleine veertig leden die in verschillende klassen vogels hebben. De meeste hebben wel tropische vogels.” Een paar keer per jaar houden de leden een vergadering waarbij ze onderling ervaringen over onder meer het kweken uitwisselen en soms een gastspreker wordt uitgenodigd. ,,Zoals vorig jaar iemand die vertelde over de voeding of een dierenarts. We hebben ook een excursie naar het Hijkerveld gedaan. Zo proberen we het voor iedereen interessant te houden.” Naast de eigen wedstrijd doen een aantal leden mee aan de districtstentoonstelling in de provincie. ,,Die was een aantal jaren in Roden en gaat nu voor 10 jaar naar Emmen.” Verder doen een paar leden mee aan de nationale tentoonstelling in Apeldoorn. Voor Bert zelf zit hem de uitdaging vooral in om de vogels, Afrikaanse goudvinken, te kweken. Het gaat hem zelf niet zo om het wedstrijdelement. ,,Ik vind het leuk om ze te laten zien.” De tentoonstelling van vogelvereniging Vogelpracht is in Zalencentrum Müller aan de Paltz in Beilen. De toegang is gratis. Openingstijden zijn donderdag 1 december van 20.00 tot 22.00 uur, vrijdag 2 december van 10.00 tot 22.00 uur en zaterdag 3 december van 10.00 tot 16.00 uur. Meer informatie op www.tropenpracht.nl. Cindy Houwen Foto Cindy Houwen

Auteur

Albert-Jan Garama