Ingebruikname gerestaureerde orgel Jozefkerk een onvergetelijk gebeuren

Assen

Vrijdagmiddag 25 november was het dan zover. Na de verschillende sprekers mocht het orgel spreken. En er werd ademloos geluisterd. Alle aanwezigen waren diep onder de indruk van de prachtige klank van het gerestaureerde orgel. De classificaties “helder, duidelijk en sprankelend” werden het meest gehoord.

Het gerestaureerde orgel is een “cultuur monument” voor alle Assenaren, zei Burgemeester Marco Out. Thilla Franken, voorzitter Algemene Kerkenraad, benadrukte dat “orgelmuziek iets doet met mensen,” in alle droevige en vrolijke fasen van het leven. Ernst Lutgert, voorzitter van het College van Kerkrentmeesters (CvK) bedankte de leden van de St. Culturele Activiteiten Jozefkerk en de huismeester van de Jozefkerk Bertus Middelbos. Dolf Tamminga, directeur Mense Ruiter Orgelbouwers, sprak de wens uit dat “het orgel, een doos vol emoties, velen zou raken.” Stef Tuinstra, orgeladviseur, liet de aanwezigen horen, dat “een orgel het meest volmaakte muziekinstrument is, een verzameling instrumenten, een orkest, waarvan de organist de dirigent is.” Johan Gerkes speelde o.a. de Fantasie over Een vaste Burg is onze God van Cor Kint (1890–1944). En dat maakte iedereen duidelijk wat een geweldig orgel er in de Jozefkerk staat. ’s Avonds was het concert door het koor Choral Voices, onder leiding van Daniël Rouwkema, en de sopraan Judith Sportel, afgewisseld met orgel improvisaties door Mattijs de Vreugd. Een concert waarin de adem van het orgel, de adem van het koor en de adem van de zangeres samenvloeiden in “Alles wat adem heeft, looft de HEER.”(Ps.150,6). Orgel en zangers lieten horen wat voor moois er kan ontstaan door het laten stromen van lucht en adem. Zaterdagmiddag bezochten bijna 100 mensen de Jozefkerk om te luisteren naar de uitleg over de restauratie en het spel van Stef Tuinstra. Zondagochtend werd de unieke waarde van het orgel duidelijk tijdens de samenzang in de gemeente. Het gerestaureerde Van Dam orgel is een geweldig instrument dat weer jaren mee kan.

Auteur

Albert-Jan Garama