FOTOREPORTAGE | Oplevering Van Dam orgel Jozefkerk

Assen

Het gerestaureerde Van Dam orgel in de Jozefkerk in Assen is afgelopen weekend door orgelbouwer Mense Ruiter opgeleverd.

Dat leverde naast een officieel moment met mooie woorden ook een concert op van Choral Voices met sopraan Judith Sportel in de gelederen. Afgelopen januari werd nog symbolisch afscheid genomen van het uit 1896 afstammende orgel met een klankdemonstratie door vaste organist Johan Gerkes. In de tussentijd stond het orgel in de steigers. De grootste klus bleek de blaasbalg welke bij de vorige restauratie (1981/1982) nog was ontzien. Om bij deze windvoorziening te kunnen moest het hele orgel worden ontmanteld. In de tien maanden durende klus zijn beschadigingen hersteld en versleten onderdelen vervangen Tevens is het orgel teruggebracht in de oorspronkelijke kleurstelling ‘midden eiken’. Lammert Aling maakte de fotoreportage.

Auteur

Albert-Jan Garama