Column Grietje van Selst ‘Alleen’

Assen

Een goed afscheid helpt je verder

En dat is elke keer weer een ander verhaal Alleen De voordeur staat al op een kiertje als ik aan kom lopen bij het stadshuisje, het tweede in een rij. Het ziet er verveloos en verouderd uit. Binnen is het alsof ik terugga in de tijd. In de achterkamer brandt de kachel. Op de met tafelzeil bedekte tafel staat wat vuil serviesgoed en een pannetje. Een hoog-laag bed staat bijna tegen de tafel aan. Ik begroet en condoleer de heer des huizes, een man op leeftijd. ,,Hier sliep mijn broer, ik zelf in de voorkamer”, zegt hij. ,,Hij was 87 en mankeerde niks, maar de laatste tijd had hij last van zijn rug. En elke keer viel hij. Op een gegeven moment moesten we wel vijf keer achter elkaar de thuiszorg roepen. Zó kon het niet meer en toen is hij naar het revalidatiecentrum hier vlakbij gegaan. Maar nu komt hij niet meer thuis”. ,,Ik zal, net als bij mijn oudste broer, alléén meegaan naar de begrafenis. Familie hebben we niet meer, nog een verre nicht, maar die zien we nooit.” Ik heb met hem te doen. Dat een mens zo alleen kan leven, midden in de stad. In plaats van vóór de baar, loop ik er achter. Naast hem naar het graf. We praten nog wat over de broer, ik noem zijn namen, zijn geboortedatum en de dag waarop hij stierf. Dan daalt de kist. De man strooit er wat zand op. “Dat heb ik bij mijn andere broer ook gedaan”, zegt hij ,,Dat is tóch een beetje zelf begraven”. Dan komen er drie vrouwen aangelopen. Ze begroeten de man hartelijk. Het zijn medewerkers van de thuiszorg. Liefdevol omringen ze hem. Tranen stromen over zijn wangen. Wat fijn, dat deze mensen er zijn. Elke avond komt één van hen om hem te helpen. Dan is hij even niet alleen. Grietje van Selst De columns van Grietje en haar collega’s zijn gebundeld in een boekje,‘Bijzondere verhalen over afscheid’, hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens te zenden aan bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama