Regionale omroepen zetten zich in voor Nedersaksisch

Assen

De regionale omroepen in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland gaan zich samen inzetten voor de Nedersaksische dialecten. Er worden plannen ontwikkeld voor online, televisie en radio.

Vanaf 2 januari 2017 zenden de vier omroepen elke werkdag tussen 19.00 en 20.00 uur samen een muziekprogramma uit met uitsluitend artiesten uit het Nedersaksische gebied en muziek in de streektaal. “Streektaal is een sterk element in de cultuur ten oosten van de IJssel. Het is van belang het gebruik ervan te blijven stimuleren. Een mooie taak voor de regionale omroepen,” aldus directeur/hoofdredacteur Marcel Oude Wesselink van RTV Oost. “Samenwerken tussen regionale omroepen is belangrijk en juist op het gebied van taal en cultuur kunnen we elkaar op een geweldige manier aanvullen. We vertegenwoordigen een gebied met meer dan drie miljoen inwoners,” vult zijn collega Dink Binnendijk van RTV Drenthe aan. Het muziekprogramma is een uitbreiding van het project Alles Plat, een online platform voor artiesten en muziek uit het Nedersaksische gebied. “Door radio toe te voegen aan het project hopen we nog veel meer mensen te bereiken,” zegt Oude Wesselink. In de loop van 2017 zullen ook formats voor televisie en online kanalen gelanceerd worden waarin het Nedersaksische taalgebied centraal staat.

Auteur

Albert-Jan Garama