Verrijking voor de geest

Assen

Jan Voortman uit Oranje gaf afgelopen zondag een lezing in Vrijzinnig Centrum ‘De Stroming’ in Beilen. Jan heeft veel contact en ervaring met de vluchtelingen in het asielzoekerscentrum in Oranje.

ORANJE – Jan is eigenaar van een tuincentrum/ winkel tegenover het centrum. ,,Ik vertel tijdens lezingen hoe het centrum ontstaan en gekomen is en dat het best wel meevalt. Wij organiseren verschillende diensten zoals kerkdiensten, elke woensdagmiddag de ‘House of Hope waar mensen Nederlands kunnen leren en kennis kunnen maken met elkaar. Ik zeg maar zo, sport en eten verbroedert. Het is ook gezellig. We hebben wel eens een barbecue waar zowel Nederlanders als mensen van het centrum aan meedoen. We worden ook vaak uitgenodigd om daar te komen eten.” ,,We hebben muziekmiddagen gehad, het suikerfeest. We helpen mensen zondagmorgen met de post die ze zaterdag krijgen. Af en toe helpen we ook mensen te verhuizen als ze huisvesting toegewezen hebben gekregen. Hoofdzakelijk zijn het heel veel positieve dingen. Daarnaast doe ik ook veel voor het COA en Burgemeester en Wethouders.” Soms komt hij ook bijzondere dingen tegen. ,,Iemand kwam hier om een waterpomptang te halen. Ik dacht dat hij die kwam lenen om zijn fiets te maken, maar hij zei nee: ,,Dat is om een kies te trekken bij mijn vrouw.” In de winkel verkoopt Jan onder andere veel brood en eieren, maar hij verhuurt bijvoorbeeld ook fietsen aan de mensen in de opvang. In het centrum zitten mensen van over de hele wereld. ,,Syriërs, Irakezen, Iraniërs. Er zitten 30 nationaliteiten en veel geloven. Iedereen vertelt zijn verhaal over hun land, wat er is gebeurd, hoe ze hier gekomen zijn en wat ze beleefd hebben. Dat is heel indrukwekkend vaak en soms wel heel schrijnend. Sommigen zijn hier een jaar en die leer je goed kennen. Het is hartstikke leuk om zo’n contact met die mensen te hebben.” Het is Jan zijn ervaring dat vooral in het begin mensen tegen de komst van het centrum waren. ,,Je komt er nu nog wel een paar tegen. Maar tot nu toe is er niks gebeurd en heb je er in principe geen last van. Voor mijn geest is het een verrijking, Wat ik nu van de wereld weet wist ik toen niet. Openstaan voor die mensen die hier komen. Als wij ooit nog moeten vluchten hoop ik dat ze ons dan net zo behandelen zoals wij ze behandelen.” Cindy Houwen Foto Cindy Houwen

Auteur

Albert-Jan Garama