RUBRIEK GJ - 4 - Music over Leonard Cohen

Assen

Album: Leonard Cohen – You want it darker (Sony)

ASSEN - Leonard Cohen, de eerste plaat die ik echt omarmde van hem was ‘Ten new songs’. De afgelopen weken draaiden we ook die prachtige dubbel-cd ‘Live in London’ helemaal grijs. Mooi die bekende songs maar dan met de stem van Leonard zoals ie de laatste jaren klinkt, bovendien is de begeleiding van al die klassiekers gewoon prachtig. Afgelopen maandag kwam die stem in de vorm van ‘You want it darker’ dan eindelijk mijn zolder opgeslopen (daar luister ik ook graag muziek). Wie kan er nou nee zeggen als daar zo’n prachtige donkere stem zich meldt? Alleen was ik daar met die stem die nog één keer vlamde met een album vol zeggingskracht. We worden bij ons lurven gepakt en op het onrecht gewezen in het indrukwekkende titelnummer ‘You want it darker’. Een hymne met een sterk religieus gevoel. ‘On the level’ (geschreven door Sharon Robinson) is een soulvolle gospeldans met zangeres Dana Glover. Donker dat ‘Leaving the table’, maar wel prachtig sentimenteel met een mooie gitaar en stralend als de klassieker ‘Unchained melody’ (Righteous Brothers). Die tekst van ‘If I didn’t have your love’ krijgt met dat hammondorgel wel iets heel speciaals. Cello en bouzouki geven het afscheid in ‘Travelling light’ iets heel bijzonders. ‘It seemed the better way’ is echt magistraal mooi, een prachtige hymne die zo zou kunnen klinken op weg naar een hiernamaals. ‘Steer your way’, indrukwekkend die reflectie op het leven met wederom indrukwekkende begeleiding. Leonard Cohen geeft ons met ‘You want it darker’ een schitterend album vol reflectie en berusting en weet met z’n kwetsbaarheid je als mens diep te raken. Hij wist dat z’n einde naderde en z’n zoon Adam Cohen speelde een cruciale rol in het tot stand komen van dit album. Een indrukwekkend slotakkoord dit requiem, dat mede door die prachtige muziek ook nog eens extra binnenkomt. Gert Jan Gjaltema Gert Jan Gjaltema verzorgt wekelijks een recensie of concertverslag voor Gezinsblad, hij is als muziekliefhebber werkzaam op de cd-afdeling van Warenhuis Vanderveen in Assen.

Auteur

Albert-Jan Garama