Internationale Week Zonder Geweld

Assen

De week van 25 november is door de VN uitgeroepen tot Internationale Week Zonder Geweld. Dit initiatief is hard nodig, want er zijn nog steeds teveel geweldsmisdrijven, óók in Drenthe.

Speciaal om de duizenden slachtoffers op jaarbasis te helpen is er het Schadefonds Geweldsmisdrijven, een uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid. Door de financiële tegemoetkoming van het Schadefonds voelen slachtoffers zich vaak erkend én zij ervaren het als emotionele steun. Alleen doet slechts 1 op de 3 slachtoffers in Nederland een beroep op het Schadefonds. Vaak weten zij niet van het bestaan en daarom wordt er tijdens de Internationale Week Zonder Geweld aandacht gevraagd voor het Schadefonds. Zo moeten steeds meer geweldslachtoffers de weg weten te vinden naar het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Els Lokker is daar erg blij mee. Zij is een nabestaande van een geweldsmisdrijf: haar man Ruud werd neergeschoten bij een roofoverval op hun winkel. “Het verwerken van zoiets ingrijpends kost veel tijd,” zegt Els. “Alle hulp die je daarbij krijgt, zowel emotioneel als praktisch, is enorm waardevol. Behalve de financiële bijstand is het ook een stukje erkenning dat je iets heel erg hebt meegemaakt. Dat geeft een gevoel van opluchting. Ik heb zelf veel steun gehad aan het Schadefonds Geweldmisdrijven en dat gun ik iedereen. Het haalt de pijn niet weg, maar maakt het draaglijker.” Mary-Jane Sahanaja, slachtoffer van jarenlange kindermisbruik, vult aan: “De tegemoetkoming van het Schadefonds vond ik heel erg fijn, omdat het in eerste instantie het bedrag compenseerde dat ik had uitgegeven aan jarenlange therapie. Het gedeelte dat ik overhad, heb ik aan een studie uitgegeven, waarmee ik een nieuwe richting in mijn leven kon inslaan.” Het Schadefonds is er voor slachtoffers en nabestaanden van allerlei vormen van opzettelijke geweldsmisdrijven. Of het nu gaat om seksueel geweld, diefstal met geweld, bedreiging met een wapen, mishandeling of stalking. Ook als er geen dader is aangehouden of veroordeeld, kan het Schadefonds een financiële tegemoetkoming geven. Belangrijk is dan wel dat kan worden aangetoond wat er is gebeurd. Uit onderzoek blijkt dat slachtoffers door de combinatie van een luisterend oor en de financiële tegemoetkoming de traumatische ervaring eerder en beter kunnen verwerken. Bent u zelf slachtoffer of nabestaande van een geweldsmisdrijf? Of kent u iemand die te maken heeft gehad met opzettelijk geweld? U kunt helpen door over het Schadefonds Geweldmisdrijven te vertellen. Ga voor meer informatie naar www.schadefonds.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama