Meet & Eat; terugblik en vooruitzicht

ASSEN

Zo’n 60 mensen kwamen donderdag 3 november samen in Kunstplaza Schurer in Warenhuis Vanderveen in Assen bij de eerste van vier Meet & Eat bijeenkomsten.

Een mooie vertegenwoordiging van diverse (agrarische) ondernemers, overheden, ngo’s en consumenten kwam bijeen om na te denken over het verkorten van de voedselketens in Groningen en Drenthe. We kunnen terugkijken op een avond vol inspiratie, ontmoetingen en lekker eten, en vooruit kijken naar de volgende Meet & Eat op 1 december. Groningen en Drenthe kennen veel initiatieven die een verkorting van de voedselketen nastreven. Veel van deze initiatieven zijn echter nog klein, hebben moeite het hoofd boven water te houden, missen de middelen om op te schalen en worstelen met een efficiënte distributie en logistiek. Centrale vraag tijdens de Meet & Eat: hoe wordt deze beweging groter en krachtiger? Behoefte aan voedselwerkplaats Als algemeen beeld kwam naar voren dat de initiatiefnemers en ondernemers behoefte hebben aan een platform/een aanspreekpunt die kan helpen bij het opbouwen van een netwerk (partijen bij elkaar brengt) en kennisuitwisseling (over de markt, over logistiek en over ICT). Een mooie rol voor de Natuur en Milieufederaties van Groningen en Drenthe. Graag werken we samen met diverse partners aan een werkagenda voedsel voor Groningen en Drenthe, zodat de genoemde actiepunten een vervolg krijgen. Lees hier het hele verslag van de eerste Meet & Eat op 3 november. Meet & Eat II: Hoe verkopen we soja in Noord-Nederland Tijdens de tweede Meet & Eat, die plaatsvindt in Assen op 1 december aanstaande, staan de productie en consumptie van plantaardige eiwitten centraal. Een belangrijk doel dat het kabinet heeft gesteld is om de eiwitketen te verduurzamen en ons land minder afhankelijk te maken van de import van eiwitgewassen. Op dit moment importeren we soja van over de gehele wereld. We verwerken het in verschillende voedingsmiddelen én voor veevoer. Zijn de noordelijke provincies de aangewezen regio om te voorzien in deze teelt van eiwitgewassen? En kunnen we daarin een centrale rol vervullen in de Nederlandse keten? De crux lijkt niet te zitten in de bereidheid van ondernemers, maar in het vinden van een gezond businessmodel dat ook op langere termijn rendeert. Onafhankelijk van subsidies of ondersteuning uit Brussel. Anders gezegd: hoe verkopen we soja en andere eiwitgewassen? Aan telers, verwerkers, maar vooral aan de consument. Op deze vraag gaan we in tijdens de Meet & Eat op 1 december met boegbeeld van de eiwittransitie Jeroen Willemsen. De Meet & Eats zijn een serie bijeenkomsten, georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties van Drenthe en Groningen en mede mogelijk gemaakt door de provincies Drenthe en Groningen, Duurzaam Door en de Nationale Postcode Loterij. Voor deze tweede Meet & Eat werken we samen met Jeroen Willemsen van Food for Impact. Deelname Wilt u deelnemen aan de Meet & Eat op 1 december? U kunt uw interesse kenbaar maken via het aanmeldformulier. Ga naar het aanmeldformulier voor de tweede Meet & Eat. Praktische info Meet & Eat II: Donderdag 1 december van 17.00 – 21.00 uur (ontvangst vanaf 16.30 uur), inclusief maaltijd en drankjes. Warenhuis Vanderveen, Kunstplaza Schurer (hoogste etage), ingang Koopmansplein 16 in Assen.

Auteur

Albert-Jan Garama