Sinterklaas intocht Assen, met Toine Straatman en foto's

Assen

De Sint met zijn gevolg arriveerde afgelopen weekend in verschillende plaatsen in het noorden. In Beilen en Assen arriveerde de Sint met veel feestgedruis. Fotograaf Lammert Aling maakte een fotoreportage in Assen.

Toine Straatman van Stichting Sinterklaas Intocht Assen legt het standpunt uit over de Pietendiscussie: ,,Het bestuur van de stichting Sinterklaas intocht Assen zet zich al 25 jaar in voor het organiseren van een kinderfeest. Dit doen wij samen met vrijwilligers, de gemeente Assen en ondernemers uit Assen. De pietendiscussie zoals deze nu al enkele jaren wordt gevoerd verhard en laat een steeds grotere tegenstelling zien tussen voor- en tegenstanders. Het bestuur van de stichting wil zich niet in deze maatschappelijke discussie mengen. Zij is dan ook niet uit op hoon geroep, maar ook niet op applaus als zij een uitspraak doet over de kleur van haar pieten. Voor de stichting staat vooraf op dat zij een groots kinderfeest organiseert. Hierop wil zij worden beoordeeld en afgerekend. Als je een kinderfeest organiseert dan vindt de stichting het van belang dat het kind zich ook kan herkennen in dit feest. De vraag is of dat op dit moment - met alle individuele wijzigingen nog zo is. Om deze reden heeft het bestuur van de stichting besloten om dit jaar geen wijziging door te voeren. Wij willen de verhaallijnen afwachten en zo voor de kinderen in Assen borgen dat hun feest een begrijpelijk feest blijft. Ons besluit is geenszins ingegeven door een maatschappelijk standpunt. Voor de stichting staat maar een ding centraal en dat is het kind. Wij vragen jullie om op sociale media het genuanceerde standpunt van de stichting te volgen om zo verdere verharding in de maatschappij te voorkomen. Laten wij ons richten op het feest van saamhorigheid en beleving." Programma Assen Andere activiteiten dit jaar zijn de intochten in Kloosterveen en Peelo (beiden op 19 november). Verder o.a het sinterklaasfeest bij Van Boeijenoord op 27 november aanstaande. Verder het Sinterklaastheater: op 22 november verzorgt de stichting in samenwerking met De Nieuwe Kolk en de Regimentsfanfare een scholenvoorstelling: Paniek in het Bietenhuis. Hier komen ruimen 1900 schoolkinderen uit Assen naar toe! De voorstelling is geproduceerd en geregisseerd door Van Straat tot Laan. Op 27 november is de voorstelling ‘Het Hart van Speculaas’ in de De Nieuwe Kolk. Deze voorstelling is ook geproduceerd door Van Straat tot Laan. De muziek bij deze voorstelling wordt verzorgd door Want2Swing. Kaarten zijn te koop via www.dnk.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama