Glitters, glamour en heel veel dans

ASSEN

Mooie jurken en danspakken, veel glitters en nog meer make-up én een grote dansvloer. De Bonte Wever was afgelopen weekend één grote ballroom.

ASSEN - Voor de zestiende keer streek het grote internationale Latin- en Ballroomdansfestijn, het Dutch Open Dance, neer in Assen. ,,Sorry, I don’t speak English”. Een Russische danseres strekt nog even de spieren om samen met haar partner acte de présence te geven. Ruim duizend dansparen, van tien jaar tot ouder dan zestig, van amateurs tot professionals, uit 42 landen, van Amerika tot Australië en van Zuid Afrika en tot Oost-Europa, strijden om de winst in heel veel verschillende categorieën. Het Dutch Open Dance bestaat al veertig jaar vertelt Mas Bijster, een van de organisatoren. Zijn vader, oud-danser Fred Bijster, begon het dansevent in de jaren zeventig. ,,Toen een van de organisatoren ziek werd is hij gevraagd om het over te nemen. Zo is het gegroeid. We organiseerden het eerst in De Bonte Wever in Slagharen. Toen dat afbrandde zijn we naar Assen verhuist”, vertelt de uit Dwingeloo afkomstige organisator. Zelf heeft hij nooit gedanst (“Ja, een korte cursus, maar als je het vergelijkt met wat hier gebeurd sta ik voor lul”), maar ik vind het prachtig om te zien. De kwaliteit hier is heel hoog. In het begin was het event wel kleiner van opzet. Nu is het één van de vijf grootste ter wereld. Wij hebben alle wereldtoppers en de beste juryleden. Door de dansers zelf wordt belang gehecht aan de wedstrijden. Het staat goed op hun palmares als ze kunnen zeggen dat ze hier gewonnen hebben of in de finale hebben gestaan. Dat maakt dat ze graag willen komen. Assen staat ook bekend om de gezelligheid en het publiek dat meedoet. Zaterdagavond hebben we lampjes en handenklappertjes in het publiek verspreid. Wij doen altijd iets waar het publiek aan mee kan doen.” Over het hele weekend bezoeken zo’n vijfduizend mensen het vierdaagse event met de nadruk op de zaterdag en de zondag. “Maar er komt niet heel veel publiek uit Assen zelf”, geeft Bijster aan. ,,Ik denk dat veel mensen niet weten dat het er is. Het grootste deel van het publiek komt uit het buitenland. Het hotel zit vol.” En niet alleen de dansers en het publiek komt uit het buitenland. Ook de entourage is internationaal. Achter in de zaal een chocolaterie uit Letland. Backstage heeft een kapster uit Rusland een tijdelijke salon ingericht, en een fotograaf uit de Oekraïne verkoopt foto’s van het event. Oleg Shvaga komt ook uit Oekraine. Hij heeft net de tweede ronde van de ballroomwedstrijd onder de 21 gedanst en wacht op de uitslag. Grote vraag is of hij en zijn partner door zijn naar de kwartfinale. ,,Otherwise I’m free now”, zegt hij in gebrekkig Engels. Oleg is amateur maar reist wel de hele wereld rond om te dansen. ,,It cost al little money”, grapt hij. Assen heeft de grootste dansvloer vertelt hij enthousiast. ,,That’s so exiting!” Helaas zijn Oleg en zijn partner Irina niet door naar de kwartfinale. Na vier dagen zit het evenement er weer op. ,,Op naar het volgende”, zegt Bijster. En dat zijn de officiële wereldkampioenschappen die ook door de familie Bijster uit Dwingeloo worden georganiseerd. In december in Disneyland Parijs. Maurice Vos Foto Maurice Vos

Auteur

Albert-Jan Garama