Open Monumentendag Drenthe

Assen

In Drenthe is het gezellig, huiselijk en knus. Mensen komen er achterom. De geur van versgemalen koffie trekt je naar binnen, waar je met de bewoners geniet van versgebakken ‘knieperties’ of van een borrel met een stukje ‘dreuge’ worst.

Dit is wat de deelnemers aan de eerste Open Monumentendag Special te wachten staat op zaterdag 19 november aanstaande in Drenthe. Tijdens een busexcursie beleeft u een dag vol gastvrijheid, verschillende smaken, bijzondere verhalen en muziek in en op weg naar zeven unieke monumenten. Om deel te nemen zie www.openmonumentendag.nl. Aanmelden is verplicht. De eerste Open Monumentendag Special is een unieke kans om de huiselijke geschiedenis en gastvrijheid van Drenthe te ontdekken. Maak kennis met een andere kant van Drenthe dan de bekende hunebedden. Deze editie is gericht op het erfgoed dat minder bekend is. De bezoekers reizen met een bus naar onder andere de bosbouwschool in Frederiksoord, de smederij in Wittelte, het Ottenshoes in Orvelte en Huize Duizendschoon in Beilen. In elk monument worden zij rondgeleid, proeven zij een lokale specialiteit of luisteren zij naar muziek of de verhalen uit de streek. De Open Monumentendag Special in Drenthe wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe. Bus excursies Deelname aan de Open Monumentendag Special ‘Gastvrij Drenthe’ kan alleen in de vorm van een busexcursie. Er zijn drie excursies door de provincie; n in de ochtend langs drie monumenten, een middagexcursie langs vier monumenten en een dagexcursie die alle zeven opengestelde monumenten bezoekt. Voor elke excursie is aanmelding vooraf noodzakelijk en voor deelname wordt een kleine vergoeding gevraagd. Voor praktische informatie over start- en eindtijden, opstaplocaties en aanmelden, gaat u naar www.openmonumentendag.nl. Open Monumentendag Specials De jaarlijkse BankGiro Loterij Open Monumentendag ontvangt ieder tweede weekend van september ruim 1 miljoen bezoekers in 5.000 opengestelde monumenten. Vanuit het publiek is de wens geuit om vaker in het jaar te mogen genieten van bijzondere monumenten en locaties in Nederland. Het landelijke Projectbureau Open Monumentendag geeft met de Open Monumentendag Specials gehoor aan deze wens. De specials zijn regionale kleinschalige edities van het landelijke evenement met een eigen thema, waarmee het verhaal van de streek wordt verteld.

Auteur

Albert-Jan Garama