Lijnstukken en steenakkers rond Gasteren

GASTEREN

De veldnamenwandeling onder de leiding van twee Nationaal Park Drentsche Aa gidsen voert door de natuur rond het esdorp Gasteren.

De gidsen vertellen over het ontstaan van het beek- en esdorpenlandschap met de karakteristieke heidevelden, beekdalen, essen en dorpen in Nationaal Park Drentsche Aa. Iedere akker, kampje, bosje of ven heeft zijn eigen veldnaam en deze vertellen iets over het gebied en geschiedenis. Veldnamen waren eeuwenlang de straatnamen van het platteland. Zonder kaart of navigatiesysteem vonden dorpsbewoners feilloos de weg naar het Aolstalbat, de Lijnstukken of de Steenakkers. Veldnamen vormden een vanzelfsprekend onderdeel van hun leefomgeving. Ze waren onmisbaar voor de oriëntatie en handig in de communicatie. Vaak zijn de veldnamen zo oud en zo lokaal dat de betekenis niet meteen meer zo duidelijk is. De Boermarke speelt een grote rol in deze namen-geschiedenis.

Zondag 20 november, 10.00 uur Parkeerplaats Gasterse Duinen. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Na afloop van de excursie wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tijdens deze wandeling.

Foto Gasterse duinen Nationaal Park Drentsche Aa.


Auteur

Redacteur