OBS De Kameleon: 'Waarom loopt het zo recht daar in de verte?'

Assen

Otto Meertens en Willem Klinkhamer wisten het de kinderen uit van groep 7 en 8 van OBS De Kameleon uit Eexterveen precies te vertellen: het landschap is door de eeuwen heen voortdurend veranderd, vroeger lag Eexterveen zelfs heel ergens anders.

Dit deden zij in het kader van het project Landelijk Veranderlijk, over hoe je je eigen omgeving kunt lezen als een geschiedenisboek. Met het educatieve filmproject Landelijk Veranderlijk wil Stichting TOF Media, film en educatie kinderen beter bekend maken met cultuur en historie in hun eigen omgeving. Het valt kinderen niet altijd op, maar ieder landschap heeft zijn eigen geschiedenis. 
In Landelijk Veranderlijk gaan kinderen zelf op zoek in hun eigen buurt naar plekken die zij bijzonder vinden. Ze leggen hun vondsten vast op fotocamera. Medewerkers van Stichting TOF Media benaderen vervolgens mensen, die meer over de gekozen onderwerpen kunnen vertellen. Er wordt hierbij contact gezocht met experts die zelf bijvoorbeeld woonachtig zijn of waren op de betreffende plek. Deze experts weten veel te vertellen over vroeger. En dan blijkt al snel dat het landschap eigenlijk altijd aan verandering onderhevig is. Uiteindelijk maken de leerlingen een film, die bestaat uit interviews met de experts, beelden van de bijzondere plekken en foto’s Daarnaast creëren de kinderen een reconstructie van de verhalen.van de experts. Ze maken hierbij gebruik van zelfgemaakte animaties. En ze hebben in een workshop “Bouwen aan de toekomst” een beeld gegeven van hun idee van wonen in de toekomst. Het project wordt afgerond met een expositie en de première van de gemaakte documentaire. Voor de leerlingen het hoogtepunt van het project, tenslotte zijn ze weken bezig geweest met de geschiedenis van Hallum en omgeving. Reden om met mooie kleren over de rode loper te verschijnen. Dit vindt plaats op donderdag 24 november om 19.00 uur in het dorpshuis van Eexterveen.Tijdens deze premiere wordt ook de expositie geopend met foto’s van de kinderen en hun tijdens het project gemaakte toekomstbeelden. De openingshandeling wordt verricht door wethouder Harry Dijkstra van de gemeente Aa en Hunze. Landelijk Veranderlijk is een project van Stichting TOF Media uit Groningen en is de afgelopen twee jaar uitgevoerd op 10 scholen in de drie noordelijke provincies Het project kan mede dankzij een bijdrage van de provincie Drenthe, het Prins Bernhard Cultuurfonds, gemeente Aa en Hunze en Stichting Albino tot stand komen.

Auteur

Albert-Jan Garama