Verzorgenden voor één dag verzorgd

ASSEN

Vaart Welzijn, Contactpunt Mantelzorg Assen en werkgroep Mari bersama zetten 10 november de mantelzorgers in Assen in het zonnetje tijdens de Dag van de Mantelzorg. Het thema is ‘Mantelzorg doe je samen.’

ASSEN – De dag vindt plaats in woonzorgcentrum de Vijverhof in Assen. “ We doen het elk jaar ergens anders”, vertelt buurtwerker/mantelzorgondersteuning Anita Aalderink. “Wij hebben voor dit jaar al ontzettend veel gedaan en geregeld. Dat loopt allemaal goed.” Het programma begint om 10.45 uur als de mantelzorgers ontvangen worden waarbij Mieke Hoogeveen voor de muzikale omlijsting zorgt. De officiële opening wordt gedaan door wethouder Ruud Wiersema. Vervolgens is er de presentatie van de nieuwe mantelzorg waardering, een heel andere dan voorgaande jaren. Mantelzorgers kunnen daarbij uit thema’s kiezen waarbinnen ze korting kunnen krijgen. “Hiervoor wordt samengewerkt met lokale aanbieders.” Dan volgt een warme lunch die wordt verzorgd door Mari Bersama. In de middag zijn er verschillende creatieve workshops, beauty en wellness en een informatiemarkt. “Bijvoorbeeld mensen van Beeworkz kringloopwinkel Assen Oost zijn aanwezig. Zij maken sleutelhangers met de mantelzorgers en maken sushi. Er komt een sappenbar. Het verwengebeuren bestaat bijvoorbeeld uit een stukje mindfullness voor ontspanning in hoofd en lichaam en een kleurenanalyse . De scholen Penta en Vincent van Gogh doen hand- en gezichtsverzorging.” Hoeveel mantelzorgers de gemeente Assen precies heeft weet Anita niet. “We hebben zo’n 800 mantelzorgers in beeld. Eén een op de vier mensen is mantelzorger. Mantelzorg kan voor je partner, je ouders of je kind zijn. Je bent mantelzorger als je de zorg hebt voor je naaste. Vaak zijn de mantelzorgers partners, kinderen, vader of moeder. Het gaat om iemand waar je echt een band mee hebt en die hulpbehoevend is. Dit hoeft niet altijd familie te zijn, dit kunnen ook bijvoorbeeld de buren of vrienden zijn.” Als buurtwerker/mantelzorgondersteuning heeft Anita het grootste aantal mantelzorgers onder haar hoede. Zij hoort over het algemeen alleen louter positieve reacties over de Dag van de Mantelzorg. Ik ben in 2009 bij de organisatie van deze dag gekomen. Als ik zie dat we toen iets van 60 of 70 mensen hadden die kwamen. Nu komen 150 tot 200 mantelzorgers. Er is zeker animo voor. De meesten vinden het heerlijk om in het zonnetje gezet te worden. Zij krijgen nu even aandacht. Zij kunnen even ontzorgen.” Cindy Houwen Eigen foto

Auteur

admin