RUBRIEK Drents Archief Herinneringen in beeld 'Wandelen in havezate Vredeveld’

Assen

Het Drents Archief maakt mensen bewust van hun eigen sporen in het verleden. Deze fotorubriek is daar een voorbeeld van. Onderwerp deze week: ‘Wandelen in havezate Vredeveld’.

ASSEN - Afgelopen jaren is een werkgroep bezig geweest de contouren van de in 1966 afgebroken havezate Vredeveld bij Assen in het landschap te reconstrueren. Het resultaat is bijzonder! Je kunt zoals de bewoners van weleer de salon en de zaal weer betreden. Vredeveld werd gebouwd in het midden van de 17e eeuw en kreeg in 1769 de status van havezate. Hierdoor kon de eigenaar zitting nemen in de Drentse Ridderschap en het provinciale bestuur. Deze foto toont de achterzijde van Vredeveld in vervallen staat. De vensters zijn dichtgetimmerd en er zitten gaten in het dak. Het einde is in het zicht. Wilt u meer weten over Vredeveld en andere Drentse havezaten? Op zondag 20 november wordt over dit onderwerp een lezing gehouden in het Drents Archief. Aanmelden kan via www.drentslandschap.nl. Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.drentsarchief.nl/beeld. Erwin de Leeuw. Foto Drents Archief, collectie Monumentenzorg.

Auteur

Albert-Jan Garama