Thomas von der Dunk spreekt over Rusland en Europa

ASSEN

MetaForum houdt 18 november bij Kunstplaza Schurer (bovenste etage Warenhuis Vanderveen) in Assen een thema-avond over het onderwerp ‘Rusland en Europa: vrienden of vijanden?’

Spreker is cultuurhistoricus, essayist en publicist Thomas von der Dunk. Zijn lezing begint om 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Na de lezing vindt er een debat plaats onder leiding van statenlid Ralph du Long over de vraag hoe het verder moet met de verhouding tussen Rusland en Europa.

Thomas von der Dunk neemt ons mee in de ontwikkelingen in Rusland en Europa sinds de Val van de Muur in 1989. Het sindsdien bestaande optimisme over de hervormbaarheid van de Balkan en vooral Rusland in westerse zin, is inmiddels verdwenen. In Rusland heeft een rechtsstaat zich niet kunnen ontwikkelen en de olicharchen beheersen de economie. Europa en Rusland lijken weer in hun schuttersputjes te kruipen, de spanningen zijn toegenomen en de mondiale rivaliteit lijkt sterker te worden. We zien toenemende onrust aan de grenzen van Oost-Europa. Door het conflict rond de Oekraïne en de steeds autocratischer trekken van Poetins Rusland, zijn wij ons van de ideologische kloof dwars door het hart van Europa weer meer bewust dan ooit. Europa is zoekende hoe zich te verhouden tot Rusland. Hoe dreigt dit zich verder te ontwikkelen? Hoe zou het anders kunnen?

Op www.metaforumassen.nl staat meer informatie.


Auteur

Redacteur