Oranje Fonds zoekt maatjes in Drenthe

Assen

Het Oranje Fonds is op zoek naar maatjes in Drenthe. Maatjes zijn onmisbare vrijwilligers die iemand een steuntje in de rug bieden.

Omdat de vraag op dit moment groter is dan het aanbod, staan veel Drenten die een maatje nodig hebben op een wachtlijst. Het Oranje Fonds vindt dat daar snel verandering in moet komen en voert daarom vanaf 31 oktober twee weken lang campagne om nieuwe vrijwilligers te vinden. Verschillende soorten maatjes Er zijn in Drenthe diverse organisaties die verschillende soorten maatjes zoeken. Bijvoorbeeld maatjes die mensen uit hun sociale isolement halen door samen een kopje koffie te drinken, een museum te bezoeken of te sporten. Maar er zijn ook maatjesprojecten die zoeken naar vrijwilligers die mensen Nederlands leren of die kwetsbare gezinnen ondersteunen. Dankbaar Zo is Annie uit Beilen het maatje van mevrouw Vaartjes. Mevrouw Vaartjes is op leeftijd en kan het niet meer allemaal alleen. Mevrouw Vaartjes: "Ik kijk altijd uit naar de donderdagochtend, want dan gaat de bel en komt Annie binnen. Ze is er op en top voor mij en ik wil haar nooit meer kwijt!" Annie: "Ik vind het mooi om te doen, want ouderen zijn echt dankbaar voor wat je voor ze doet. Bovendien voelt het goed als ik de deur weer achter me dicht doe: zó, denk ik dan, ik heb weer iets nuttigs gedaan." ‘Onschatbare waarde’ Het Oranje Fonds zet zich sinds 2006 extra in voor de vele maatjes-, mentor- en coachprojecten in het land. Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, vertelt: “Een maatje is iemand die een enorm verschil maakt in het leven van een ander. We horen vaak van maatjes dat zij veel terugkrijgen voor het vrijwilligerswerk dat zij doen: waardering, vriendschap. Dat maakt maatje zijn zo mooi, beiden ontvang je iets van onschatbare waarde. Op www.ikwordmaatje.nl is er voor iedereen een passend maatjesproject te vinden. Foto Oranje Fonds - Filmakers

Auteur

Albert-Jan Garama