Literaire Hemel over mensen zonder uitstraling, een Sudetendrent en een niet-nette dame

AMEN

In café De Amer wordt 11 november gesproken met Jente Posthuma over haar debuutroman, met Martin Koster (foto) over zijn novelle in het Nederdrents en met Sylvia Heimans over haar biografie van Josepha Mendels.

Jente Posthuma won in 2012 de A.L. Snijdersprijs voor het beste zeer korte verhaal. Tijdens Zomerzinnen, afgelopen juni in Amen, trad ze op met de A.L.Snijders Show.

Martin Koster maakte in 2013 een treinreis naar Oost-Europa. Het leverde stof op voor de novelle Oostwaartsch! Grensverkennings van een Sudetendrent, die 5 november wordt gepresenteerd. In een bijzondere mix van de standaardtaal en Drents, het Nederdrents gaat het over liefde en dood, oorlog en reizen, over Starbucks en over Martin Koster.

Sylvia Heimans is de biograaf van Josepha Mendels (1902-1995). Van deze in Groningen geboren schrijfster verschenen o.a. Rolien en Ralien, Je wist het toch en Als wind en rook. In 1986 werd haar oeuvre bekroond met de eerste Anna Bijns Prijs.

Josepha Mendels maakte er een punt van nergens bij te horen. Ze koos haar eigen weg, werd op haar vijfenveertigste ‘bewust ongehuwd moeder’ en maakte op haar tweeënzeventigste haar debuut als actrice in Parijs. ‘De maatschappij schrijft mij niets voor. Ik doe alleen waar ik zin in heb. Ik zal sterven als een niet-nette dame.’

Aanvang 20.30 uur. Toegang euro 15, jongeren tot en met 21 jaar euro 10. Het complete najaarsprogramma is te vinden op www.literairehemel.nl.


Auteur

Redacteur