‘De kracht van innovatie’

ASSEN

Wat snelle technologische ontwikkelingen kunnen betekenen voor ondernemers. Daar draaide het gisteravond om in De Nieuwe Kolk, op de derde dag van de Week van de Coöperatie.

De theaterzaal was goed gevuld met regionale ondernemers, die aan de lippen hingen van twee bevlogen innovatie-experts, waaronder de succesvolle ondernemer en wereldwijd veelgevraagde Danny Mekić.

Steeds snellere smartphones. 3D-printers. Drones. Big data. Door dergelijke innovaties te bespreken schetste Danny Mekić een wereld waarin technologische ontwikkelingen ondernemers aanmoedigen zichzelf steeds weer opnieuw uit te vinden. Na de pauze werd het allemaal heel concreet met vijf tips van innovatie-expert Janne Vereijken: hoe geld te verdienen met technologie.

De avond begon met pianomuziek. Op het podium speelde een onbekende pianist drie klassieke stukken. Daarna verscheen Eric Zwart, Directeur Bedrijven van Rabobank Assen en Noord-Drenthe, om te onthullen dat de ‘huispianist’ eigenlijk Danny Mekić was. Een bruggetje naar de vele andere talenten van deze innovatie-expert was snel gemaakt.

Op 15-jarige leeftijd begon Mekić zijn eerste internetbedrijf. Inmiddels is hij 29 jaar oud, werd hij uitgeroepen tot meest succesvolle jonge ondernemer, doceert hij innovatie aan de Nyenrode Business Universiteit en adviseert hij ministers en vele grote multinationals op dit gebied.

Mekić toonde een filmpje van een Formule 1 pitstop in 1950 en één uit 2016 om te kenschetsen hoeveel technologie ons leven heeft versneld. “Computerprocessors worden elke twee jaar twee keer kleiner, sneller en goedkoper. Alle technologieën komen daardoor in een stroomversnelling terecht.”

Volgens Mekić moeten ondernemers zich niet bang laten maken door deze technologische revolutie, maar er juist gebruik van maken. Hij kwam met diverse adviezen over hoe om te gaan met de snelle veranderingen. De opmerkelijkste was om vaak te falen. “Besteed niet te veel tijd aan voorbereidingen, maar ontdek snel of je idee werkt of niet. Probeer vaak te falen en pas je idee aan. Dat bespaart je veel tijd en geld. Dat is ook hoe de grote internetbedrijven te werk gaan.”

Innovatie-expert Janne Vereijken onderstreepte deze gedachte met de tip om snel een tastbaar prototype van je idee te maken. Ze moedigde ondernemers ook aan om het niet bij één idee, product, dienst of businessmodel te houden, maar om langer na te denken. “Kan het ook anders? Kan het nog wilder?”

Tijdens de vragenronde vroeg een ondernemer of de mens de remmende factor is in de vooruitgang van de techniek. “Ja,” antwoordde Mekić, “en dat is maar goed ook. Zo’n 80 tot 90 procent kan geautomatiseerd worden, maar het menselijke contact blijft belangrijk. Want technologie laat ons in de steek als het om gevoel gaat.”

Volgens Vereijken biedt de technologische revolutie de mensheid volop kansen. “Want wat moet je als alles geautomatiseerd is? Creëren, scheppen, mooie dingen bedenken. De wereld beter maken.”

Week van de Coöperatie

De Week van de Coöperatie duurt nog tot en met zondag 6 november. Elke dag staan er activiteiten op het programma die speciaal voor leden van Rabobank Assen en Noord-Drenthe worden georganiseerd.

Foto Marcel J. de Jong.


Auteur

Redacteur