RUBRIEK GJ - 4 - Music 'Kensington – Control'

Assen

Album: Kensington – Control (Universal)

De eerste single ‘Do I ever’ is zoals we de mannen graag horen: opzwepende sound met die zang van Eloi en Casper, een hit-anthem. Daar is nogal eens kritiek op, die bombast en galm. Maar welke muziekliefhebber wil zichzelf nou niet verliezen in songs als ‘Rely on / Fiji of Bridges’? De energie die je daarvan krijgt geeft zo’n boost dat je toch met gemak de hele Grand Canyon kunt overzweven! De populairste band van ons land wilde echter meer bieden dan dat. Ze sloten zich twee maanden af in een Italiaanse studio, vertrouwd op hun instinct en producer Michael Beinhorn (Soundgarden/Korn/Soul Asylum) en komen met een album waarop ze zich meer bloot durven geven. Luister maar eens naar die prachtige ballad ‘Sorry’, magistraal van opbouw en een krachtig en emotioneel déjà-vu dat bij iedereen kan blijven haken. Maar ook muzikaal steken ze verder hun grenzen over, check het geweldige ‘All before you’. En wat is het genieten van het vet overrompelende ritmische ‘Slicer’, met z’n electronische bites in muziek en tekst. Dat lome industrial getinte ‘Regret’ vind ik echt onweerstaanbaar lekker, een trage maar niet te stoppen lavastroom. Mooi om te horen hoe drummer Niles en bassist Jan ook hun momenten pakken op deze plaat. Met de song ‘Control’ ontstijgt Kensington muzikaal onze dampkring maar duikt zanger Eloi juist de duistere diepte in, wow...wat een klasbak van een song! Luister ‘Storms’ maar eens met je hoofdtelefoon op en het heftige ‘St. Helena’ dat een machtig donkere kant laat horen. Control is een groei-plaat om jezelf heerlijk in te verliezen maar vooral eentje om je glorieus te herpakken. En dat laatste laten de mannen van Kensington hier weergaloos zien! Ziggo Dome Amsterdam, buckle up...voor het album van het jaar! (GJG 10,1). Gert Jan Gjaltema Gert Jan Gjaltema verzorgt wekelijks een recensie of concertverslag voor Gezinsblad, hij is als muziekliefhebber werkzaam op de cd-afdeling van Warenhuis Vanderveen in Assen.

Auteur

Albert-Jan Garama