RUBRIEK De Drentse Zaak: werkontwikkelplaatsen in De Drentse Zaak

Assen

Werkontwikkelplaatsen in De Drentse Zaak

“Sinds ik hier werk ga ik met sprongen vooruit” ASSEN - De Drentse Zaak is het werk- en kenniscentrum van ondernemend Drenthe. Te midden van de dagelijkse dynamiek, maken een aantal mensen een nieuwe stap in hun carrière. De Drentse Zaak blijkt een perfecte plek voor ‘werkontwikkelplaatsen’. Via de werkontwikkelplaatsen worden mensen vanuit een uitkeringssituatie naar een betaalde baan begeleid - dit in samenwerking met de coaches en accountmanagers van Werkplein Drentsche Aa. Begin 2015 is Diana via haar werkcoach van Werkplein Drentsche Aa bij De Drentse Zaak terechtgekomen. ,,Daar kon ik met behoud van uitkering aan de slag in de keuken.” Sinds 2016 werkt ze daar als vaste, betaalde kracht. Op haar beurt geeft Diana nu begeleiding aan Jenny. ,,Dat is mijn WOP-er.” WOP staat voor werkontwikkelplaats. ,,Eigenlijk zit Jenny nu op de positie waarin ik hier ben begonnen. Het is de bedoeling dat zij binnenkort ook uitstroomt naar een betaalde baan. We hadden eigenlijk ook al wat voor haar, maar dat ging helaas niet door.” Jenny is halverwege 2015 bij De Drentse Zaak terechtgekomen. ,,Dat die baan niet doorging kwam doordat mijn papieren te goed waren. Het was een baan als afwasser. Die had ik graag aangenomen hoor. Als ik maar uit de uitkering ben.” Betaalde baan Jenny volgde een opleiding tot fotograaf, maar was daar na haar scheiding mee gestopt. ,,Dat pik ik nu weer op. Ben alweer met cursussen begonnen. Samen met het UWV kijken we nu of ik dit kan combineren met een betaalde baan.” In negen van de tien gevallen lukt het om mensen weer aan het werk te krijgen, weet Maya, die ook op een werkontwikkelplaats bij De Drentse Zaak is begonnen. Ze heeft daar inmiddels een betaalde baan als office manager. ,,Vaak kunnen we mensen via ons netwerk aan een baan helpen. Dan gaat iemand bijvoorbeeld bij een klant van ons aan de slag. Zo hebben we dit jaar al tientallen mensen door laten stromen naar een betaalde baan, bij allerlei bedrijven in Assen.” Maya begeleidt momenteel Angela en Paulette, die met behoud van uitkering receptie- en baliewerkzaamheden verrichten. Daarnaast volgen ze een opleiding tot secretaresse. ,,Mensen zijn vaak lang uit het arbeidsproces geweest en kunnen daardoor wat onzeker zijn,” zegt Maya. “Ze hebben een hoop meegemaakt, allerlei perikelen. Maar meestal zien we ze tijdens de eerste weken al opbloeien. En het is natuurlijk helemaal geweldig als zo iemand vervolgens kan uitstromen naar een betaalde baan.” Met sprongen vooruit Jenny beaamt dat zo’n werkervaringsplek veel kan betekenen voor je zelfvertrouwen. ,,Wanneer je zoals ik een hele tijd werkloos bent, en maar niet aan het werk komt, zinkt de moed je wel eens in de schoenen. Maar als je dan nuttig werk kunt verrichten en daarvoor wordt gewaardeerd, voelt dat heel fijn. Sinds ik hier werk ga ik met sprongen vooruit, ik heb overal weer zin in. En die betaalde baan gaat er ook gewoon komen, daar heb ik alle vertrouwen in.” Over De Drentse Zaak In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor een eigen kantoor, vergaderruimtes en flexibele werkplekken. Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl. Op de foto van links naar rechts, staand: Paulette, Diana en Angela. Zittend: Jenny en Maya. Het Geheime Wapen Tekstschrijvers

Auteur

Albert-Jan Garama