Patrick van den Oosten schrijft boek 'Simpel geluk'

Assen

Onlangs verscheen ‘Simpel Geluk’. Een klein boekje waarin schrijver Patrick van den Oosten een aantal simpele inzichten vanuit eigen ervaring eenvoudig beschrijft.

ASSEN - ,,Ik vind het wel spannend”, zegt Patrick van den Oosten nu zijn boek net is uitgekomen. ,,Veel mensen kennen mij van mijn werk met ex-gedetineerden of als kickbokstrainer. Nu schrijf ik ineens over mijn gevoelens, gedachten en over liefde. Het kan best zijn dat mensen mij anders gaan zien.“ Die spanning blijkt ook uit het antwoord op de vraag waarom hij dit boekje heeft willen uitgeven. ,,Dat vraag ik mij nu ook af”, reageert hij lachend. Van den Oosten wil het ook gelijk relativeren. ,,Het is maar een klein boekje waarin ik mijzelf kwetsbaar opstel.” De 38-jarige Patrick van den Oosten is mede-eigenaar van coaching bedrijf De Wegwijzer. Hij is trainer en ervaringsdeskundige op het gebied van omgaan met angst, stress en agressie. Eerder werkte hij bij Justitie. Tot een aantal jaar geleden schreef hij columns voor een lokale krant. ,,Toen dat stopte ben ik door gegaan met schrijven. Zo ontstond het idee om een boekje uit te brengen. Ik heb het boekje ‘Simpel Geluk’ genoemd. Geluk is universeel en daar zoeken we allemaal naar, maar zoeken we geluk vaak, bewust of onbewust, vooral buiten onszelf. We hangen geluk op aan onze relatie, baan of kinderen, maar”, stelt Van den Oosten, ,,Dan blijft het zoeken.” Er zijn genoeg boeken over ‘geluk’ geschreven, weet ook Van den Oosten, daarom koos hij voor een meer persoonlijke benadering. ,,We laten vaak maar één kant van onszelf zien. Ik ben kickbokstrainer bij Moksha Gym, ik geef weerbaarheidstrainingen en organiseer kickboksgala’s, maar ik heb ook een andere kant en die mag er ook zijn.” ,,We laten vaak niet alles van onszelf zien. Veel mensen weten niet veel van elkaar. We kijken naar elkaars Facebook-profielen, en vooral mannen hebben de neiging om alleen hun sterke en succesvolle kant te laten zien. Wij hebben het niet over verdriet of dat we het soms ook moeilijk hebben. Het is belangrijk om als man te staan voor wie je bent. Dat heb ik wel geleerd in mijn werk en in de sport. Als je dat niet doet ga je onderuit, of krijg je klappen, maar het betekent niet dat je je niet kwetsbaar op kan stellen. Kwetsbaarheid is ook een kracht en dat is wel eens moeilijk.” ,,Ik heb het boek overigens niet alleen voor mannen geschreven. Geluk is voor iedereen persoonlijk. Wat ik in het boekje doe is zogenaamde waarheden van mensen onderuithalen, inclusief die van mijzelf. We denken het vaak allemaal wel te weten, maar ik vraag me af of dat zo is. Als iemand heel stellig is, ga ik vragen stellen. Mensen zeggen vaak ‘dat zou ik nooit doen’, of ‘zo zou ik dat doen’. Ze denken te weten hoe ze zullen reageren in bepaalde situaties. Dat kan zijn, maar het kan ook heel anders gaan als ze in zo’n situatie terechtkomen.” Het is een van de ‘waarheden’ die in het boek onderuit wordt gehaald. Simpel Geluk beschrijft geen gecompliceerde of diepzinnige wijsheden en kent ook geen opdrachten of een stappenplan voor een gelukkig leven. ,,Je hoeft ook niet altijd gelukkig te zijn”, vindt Van den Oosten, “Ik heb vooral geprobeerd in dit boekje enkele eenvoudige inzichten te geven om het leven wat aangenamer en eenvoudiger te maken. Ik weet het ook niet allemaal en dat impliceert het boek ook niet, maar de belangrijkste boodschap is dat we niet zo moeilijk hoeven doen. Dat geldt ook voor mijzelf. Moeilijk doen kunnen we allemaal wel, maar iets simpel houden is vaak een hele uitdaging.” Maurice Vos Foto Maurice Vos

Auteur

Albert-Jan Garama