Documentaire Waterlanders draait in het Drents Archief

ASSEN

Een kijkje in het leven van de brug- en sluiswachters in Drenthe. In het Drents Archief draait tot eind november de gratis documentaire Waterlanders: een serie korte portretten over het leven en werk van deze stoere mannen en vrouwen.

Wat maken ze mee in hun dagelijks werk? Hoe is het beroep van brugwachter in de loop der jaren veranderd? En wat hebben de Toren van Meppel en de drempel van de Koepelkerk in Smilde met elkaar te maken? Bekijk het in het Drents Archief.

Een van de portretten gaat over Albert Vierhoven uit Dieverbrug. Na een sollicitatieprocedure waarbij hij de enige sollicitant was, is zijn brugwachterscarrière begonnen. Bij de zwaarste ophaalbrug van de Smildeger Vaart zwaaide hij de slinger. Vierhoven is inmiddels met pensioen maar geniet nog altijd van de vaart. Hij vindt wel dat de bediening na zijn vertrek een lachertje is geworden: “de brugwachter zit achter een tafel knoppen te bedienen” vertelt hij lachend.

Dat een brugwachter meer doet dan alleen bruggen ophalen vertelt Henk Rispens uit Bovensmilde. Sinds 1986 werkt hij voor de provincie Drenthe als brug- en sluiswachter. Bij de Uffeltersluis verkochten ze wel eens de opbrengst van een groentetuin. “We waren eigenlijk een beetje groenteboer erbij”, vertelt hij enthousiast. Vroeger hoorden schoonmaakwerkzaamheden tot het takenpakket, maar daar is helaas tegenwoordig minder tijd voor.

Dat vrouwen als brugwachter hun mannetje staan bewijzen Marchje Wijnstra en Nynke Zwerver. Door de handsluis en draaibruggen krijgen beide dames tijdens het werk ook een beetje fitness. Want zo zegt Wijnstra: “je moet wel kracht in de armen hebben”. Nynke Zwerver is sluiswachter bij de Dieversluis. Haar is een oude wijsheid bijgebleven: “Het topje van de toren van Meppel is even hoog als de drempel van de Koepelkerk in Smilde”.

De film duurt in totaal 30 minuten. De film wordt afgesloten met historische beelden van de jaren ’20 tot de jaren ’80 rond het thema varen en vaarten. Waterlanders is de hele maand november, tijdens openingstijden, doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00 – 17.00 uur en vrijdag 10.00 – 13.00 uur. Aanmelden is niet nodig.


Auteur

Redacteur