Noordelijk Bach Consort met drie feestcantates in Rolde

ROLDE

Onder het motto: 'Erschallet Trompeten' brengt het jubilerende Noordelijk Bach Consort met solisten Klaartje van Veldhoven (sopraan), Eske Tibben (alt), Roelof Polinder (tenor) en Daniël Vecht (bas/bariton een feestelijk programma met wereldse cantates van Bach op zondagmiddag 6 november om 15.00 uur in Rolde.

Het NBC bestaat al twintig jaar uit een unieke combinatie van een koor en orkest van gevorderde zangers en spelers. Sinds het voorjaar 2016 wordt het ensemble geleid door de jonge talentvolle dirigent Benjamin Bakker (1980). Hij begon zijn carrière bij het Roder Jongenskoor en studeerde koordirectie en solozang aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Hij volgde masterclasses in binnen- en buitenland en won verschillende prijzen. Naast het NBC dirigeert hij onder meer het projectkoor Amsemble, Cappella Den Haag en het Rotterdams Barok Ensemble. Diverse keren per jaar leidt Benjamin educatieve projecten voor amateurzangers in binnen en buitenland met het ABC Ensemble.

Op het programma staan drie feestcantates van Johann Sebastian Bach.

Cantate BWV 249a Entflieht, verschwindet, entweichet, ihr Sorgen. Deze Schäfercantate is een verjaarscadeau voor een van de vele Duitse hertogen uit Bachs tijd. Vier herders verlaten hun kudde om de hertog te gaan feliciteren. Deze cantate wordt in Nederland heel weinig uitgevoerd. Zeker voor het Noorden is dit dan ook een primeur.

Cantate BWV 193 Ihr Tore zu Zion. Bach schreef deze feestelijke ode aan Leipzig ter ere van de installatie van de nieuwe gemeenteraad van die stad.

Cantate BWV 214 Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten! Dit stuk is een mini opera met diverse mythologische figuren als dramatische persoonlijkheden. Op de 3" aria na heeft Bach de aria's uit deze cantate opnieuw gebruikt voor zijn Weihnachtsoratorium.

Kaartverkoop: Voor Groningen via www.noordelijkbachconsort.nl. Voor Rolde bij Warenhuis Brands in Rolde, Boekhandel Iwema in Assen en via www.rolderconcerten.nl.


Auteur

Redacteur