Huus van de Taol met B’ART 2017

Beilen

Het is zo ver: de nieuwe B’ART is er! De derde editie van het jaarboek van het Huus van de Taol in Beilen.

Meer dan 300 bladzijden en meer dan 30 verhalen van mensen die wat met Drenthe hebben. Ze komen er vandaan, ze wonen er of hebben er gewoond. Uit elke gemeente in Drenthe staat er wel een man of vrouw met zijn of haar verhaal in. Uit de regio Assen bijvoorbeeld de persoonlijke verhalen van fotograaf Marcel de Jong uit Assen bij tien van zijn mooiste foto’s en het aangrijpende verhaal van programmamaker Willem Hully, werkzaam bij RTV Drenthe in Assen. Zijn Molukse familie kwam 65 jaar geleden naar Nederland. Over deze moeilijke tijd maakte Willem een documentaire. En wat te denken van de hele collectie van de vroegere Kostuumcentrale, nu in bezit van Albert Kool en Louis Scheffer. Topfotografen zorgen er voor dat de B’ART 2017 ook een schitterend kijkboek is geworden. De prachtige vormgeving maakt het boek af. De B’ART 2017 staat verder vol met gepassioneerde Drenten die gaan voor hun ideaal. Bert Haandrikman uit Borger was als jong ventje al groot fan van radioman Frits Spits. Bert ging zijn droom achterna en is nu zelf te beluisteren op de landelijke radio. Een andere Bert, Bert Boer, toverde een vervallen landhuis in Echten om tot zijn Engelse Tearoom: Tea Time, waar dames in Engelse kledij door de gangen lopen met de High Tea. Sporters In de B’ART 2017 ook passie van sporters, zoals volleybalster Laura Dijkema uit Beilen. Zij ging voor olympisch goud in Rio de Janeiro. Of de passie van oud-sporters, zoals schaatser en coach Gerard Kemkers uit Peize. Mooie mensen; ondernemende mensen. Zoals Jumbo-supermarkteigenaar Jan Abbas uit Gieten. Als stagiaire begon hij bij de supermarkt in Gieten. Hij is nooit meer weggegaan. Nu is Abbas eigenaar van deze Jumbo-vestiging en deelt hij lief en leed met het personeel en zijn klanten. Foto’s De B’ART 2017 staat vol met prachtige foto’s en laat de misschien minder bekende kant van de provincie zien. Dit is ook Drenthe! De B’ART is een uitgave van het Huus van de Taol en heeft dan ook verhalen in het Nederlands en het Drents.

Auteur

Albert-Jan Garama