Huus van de Taol komt met nieuw tijdschrift

Assen

In 1956 verscheen het eerste nummer van het Drentse tijdschrift Oeze Volk. En nu, zestig jaar later, komt er een einde aan dit blad. Maar er komt iets nieuws voor terug: het tijdschrift Zinnig.

Het nieuwe Drentstalige tijdschrift van het Huus van de Taol vervangt niet alleen Oeze Volk (dat sinds 2008 wordt uitgegeven onder de naam Maandewark), maar ook De Taolkraant. Dit is het blad voor donateurs en vrijwilligers van het Huus van de Taol. Twee bladen worden dus samengevoegd tot één. Met Zinnig hoopt het Huus van de Taol meer mensen zo ver te krijgen om Drents te lezen. Om dat te bereiken staan in het blad, naast verhalen en gedichten, interviews met bekende en minder bekende Drenten, Drentstalige strips, taalweetjes, recepten, columns, puzzels en veel mooie foto’s. En ook de lezer zelf komt aan het woord in de rubriek Van wel bin ie der iene?. Kennismaken Om Drenthe alvast kennis te laten maken met Zinnig wordt een zogenoemd nul-nummer van het tijdschrift begin november door de provincie verspreid. Ook kunnen mensen bij het Huus van de Taol in Beilen gratis een exemplaar ophalen. In het nul-nummer onder meer een dubbelinterview met Hennie Kuijer en Leonie van der Werf, een column van Martijje en de introductie van de nieuwe Drentstalige strip Wesley & Wander, getekend door Ben Huisjes uit Hoogeveen. 2017 Het nieuwe tijdschrift Zinnig komt zes keer per jaar uit. Een abonnement kost €19,50. Het eerste ‘echte’ nummer verschijnt in het voorjaar van 2017.

Auteur

Albert-Jan Garama