Fietsverlichtingscampagne van start

Assen

Vandaag deelde een promotieteam in Beilen gratis fietslampjes uit aan fietsers die hun verlichting niet in orde hadden. De actie is een initiatief van het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe (VVBD).

Het VVBD organiseert de komende weken onder het motto ‘Fiets verlicht’ verschillende acties in de provincie om fietsers te attenderen op hun zichtbaarheid. Behalve uitdeelacties zet het VVBD ook graffiti en straattheater in. Gedeputeerde Henk Brink: “Drenthe is een echte fietsprovincie, maar er zijn nog te veel mensen die zonder licht fietsen. Vaak hebben zij niet door dat ze zó slecht te zien zijn, dat ze gevaar opleveren voor zichzelf en voor hun medeweggebruikers. Op de fiets zijn mensen bovendien erg kwetsbaar. Helaas heeft onderzoek uitgewezen dat het aantal fietsongevallen niet daalt en relatief zelfs stijgt. Daarom vraagt het VVBD aandacht voor fietsverlichting. Doet u mee? Samen richting nul verkeersslachtoffers.” Een promotieteam deelt behalve vanochtend in Beilen de komende weken ook fietslampjes uit in Hoogeveen en Assen. Het team spreekt fietsers aan en controleert hun fietsverlichting. Als die niet in orde is, krijgt de fietser fietslampjes. De fietsers krijgen bovendien een folder waarin de regels rondom fietsverlichting nog eens worden uitgelegd. Op tachtig fietspaden in de hele provincie staat vanaf deze week tijdelijk in graffiti de oproep ‘Fiets verlicht!’. De afbeelding is gemaakt met milieuvriendelijke krijtverf en is tijdelijk. Na verloop van tijd verdwijnt de verf door slijtage en regen. Acteurs van theatergroep Auth&Tiek herinneren fietsers in het centrum van Meppel, Emmen, Roden en Zuidlaren op een ludieke, humoristische manier aan hun fietsverlichting. Het straattheater is op 4 november te zien in Roden en Zuidlaren en op 5 november in Meppel en Emmen.

Auteur

Albert-Jan Garama