RUBRIEK GJ - 4 - Music: Stephen Simmons

Assen

Rubriek van Gert Jan Gjaltema

Album: Stephen Simmons – A world without (Locke Creek Records) ASSEN - Afgelopen vrijdag was ik in de Slotplaats te Bakkeveen en zag daar voor het eerst Stephen Simmons live. De band die hem begeleidde begon eerst zonder hem te spelen, 5 nummers lang zelfs! Dave Coleman heet de zanger van dit trio en is tevens een geweldige gitarist. Hij verraste mij op een positieve manier met een prachtstem en puike songs. The Coal Men heten ze dan als groep. Na 5 nummers voegt Stephen Simmons zich bij hun en begint het ‘hoofdprogramma’. Hij heeft net een prachtig nieuw rootsalbum uit waarvan hij natuurlijk de nodige songs speelt. Op de cd horen we ook nog Molly Jewell zingen en op piano spelen, ze kon er in Bakkeveen helaas niet bij zijn. Op de cd is zij het warme welkom met een prachtig instrumentaal intro. Stephen is een troubadour die wat te vertellen heeft, zonder band komt de politiek nog al eens op tafel. Maar nu is hij blij met z’n band als klankbord en weg te zijn van het verkiezings-circus dat z’n thuisland teistert . Dus ‘beperken’ de verhalen zich tot mooie songs als ‘The silver moon saloon’ en het prachtige ‘Dreamers and kings’ over de details van het leven of de relatie met z’n broer (‘Baby brother’s got a baby now’). Het platte land en de zoektochten van het leven zijn een mooi rode draad. Heerlijk die country rock van songs als ‘Every time’, het dreigende ‘One fast move’ of het machtige ‘Puritan cowboys’. Dan wil je zèlf op een paard de prairie veroveren, of het gaspedaal van je motor intrappen! Maar ook het kampvuur lonkt met ‘A world without’ en het prachtig sferische ‘The music highway’. Een song over de weg tussen Memphis en Nashville, de liefde en het muzikanten leven. De avond vloog voorbij, ik tikte nog wat bijzondere cd’s af en reisde van de Friese prairies weer terug naar de Drentse hooglanden van Smilde...op 4 wielen dat wel, maar wel een topavond gehad! (GJG 8,7) Gert Jan Gjaltema Gert Jan Gjaltema verzorgt wekelijks een recensie of concertverslag voor Gezinsblad, hij is als muziekliefhebber werkzaam op de cd-afdeling van Warenhuis Vanderveen in Assen.

Auteur

Albert-Jan Garama